nieuws

Kamperen bij de gebruiker

Architectuur

“Planners en observanten duiken te weinig de plekken in die ze ooit hebben bedacht. Ze beleven ze onvoldoende”, stelt Bureau Ruimtereizigers. Daarom organiseren zij in het kader van het Jaar van de Ruimte Camping Onbestemd, een mobiele camping die in juni en juli op vier plekken in ‘Nieuw Nederland’ neerstrijkt: Vinex Leidsche Rijn bij Utrecht, Parkstad Limburg, de Blauwe Stad Groningen en de Tweede Maasvlakte. Op die plek kunnen bezoekers letterlijk met de gebruikers mééleven.

Bureau Ruimtereizigers wil met Camping Onbestemd de mogelijkheid bieden even ‘gebruiker tussen de gebruikers’ te zijn. “Om te leven op de plek, in plaats van hem slechts te observeren. Ons te voeden met observaties van dwarskijkers en vertalers die de plek duiden vanuit lokale betrokkenheid of de verwondering van het eerste gezicht”, aldus de organisatie.

Daartoe heeft de organisatie ‘tolken’ ingeroepen, ‘vertalers’ tussen planmakers en plangebruikers, uit de wereld van kunst en cultuur. Dat zijn bijvoorbeeld columnisten die het dagelijks leven beschrijven, fotografen en dichters die een plek weten te vangen, theatermakers die grote vragen behapbaar maken of muzikanten die de ziel van een plek weten over te brengen aan een breed publiek.

 
Camping Onbestemd strijkt 13 en 14 juni neer op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam.

In de optiek van Camping Onbestemd kunnen we pas als we aan een plek hebben geroken en hem hebben beleefd, betere plannen maken. Plannen die beter passen bij de gebruiker van de toekomst. Het plannen en bouwen van het Nederland van de toekomst vraagt immers om nieuwe principes, nieuwe inzichten, nieuw tempo, nieuwe partners en nieuwe flexibiliteit.

Inheemse bevolking

De ‘tolken of vertalers’ zijn onderdeel van een uitgebreid excursie- en animatieprogramma. De basis van de campinganimatie is het aloude kampvuur.  Plannenmakers, dichters, schrijvers en muzikanten zullen ieder op hun manier stilstaan bij de vakantiebestemming.

Overdag verkennen de campinggasten per fiets of per voet het gebied. In sommige gevallen, zoals de Tweede Maasvlakte, kan het gebied ook over water worden verkend. Het reisbureau zorgt voor routes met gedetailleerde informatie en een reisleider met kennis van zaken. Ook zal er uitgebreid mogelijkheid zijn om kennis te maken met de ‘inheemse bevolking’.

 

Wil je ook kamperen op plekken waar je dat normaal gesproken niet zou doen? Voor alle Camping Onbestemd-edities zijn nog plekken over. Je kunt terecht op:

6 en 7 juni tunneldak A2 Leidsche Rijn
13 en 14 juni Tweede Maasvlakte
27 en 28 juni Parkstad Limburg
11 en 12 juli Blauwestad Groningen

 

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel