nieuws

Transformatieplein: Verruimde bestemming met groots uitzicht op zee

Architectuur

Pal aan het Scheveningse strand, iets verhoogd op de zeedijk, troont het voormalige kantoor van de Vaarwegmarkeringsdienst van Rijkswaterstaat. Door zijn verhoogde ligging biedt het gebouw een groots uitzicht op de boulevard, het strand en de zee.

Transformatieplein: Verruimde bestemming met groots uitzicht op zee

Door: Maartje Henket

Voor de deur parkeerden vroeger de ‘surfdudes’, die als enigen bekend waren met dit gratis stukje parkeerterrein in de drukke, toeristische omgeving. Het object ligt naast de oude vuurtoren en op een steenworp afstand van de vissershavens, waarvan de toekomst onlangs is verzekerd in de structuurvisie van Scheveningen.

Ook ligt het karakteristieke kantoor op loopafstand van het authentieke voorzieningenhart rond de Keizerstraat. Romantiek alom dus, en daarmee meer dan voldoende kansen voor transformatie.

Het object is in 1977 gebouwd en heeft een gesloten uiterlijk. Het bestaat in totaal uit vier bouwlagen met liftinstallaties waarbij de kelder die onder het hele pand doorloopt is meegerekend. Het bruto vloeroppervlakte bedraagt 5.863 vierkante meter; netto komt dit uit op 4.640 vierkante meter. De bieding gaat over het met kantoor bebouwde gedeelte van het perceel, ongeveer 2.800 vierkante meter groot. De hoofddraagconstructie is gemaakt van prefab beton.

Wijzigingsbevoegdheid

De huidige bestemming is kantoor met wijzigingsbevoegdheid. Eigenaar Rijksvastgoedbedrijf heeft echter al overlegd met de gemeente Den Haag, waarbij is geconstateerd dat de meest logische bestemming voor deze locatie wonen is. In de plint is dan ruimte voor kleinschalige horeca. Deze ruimere bestemming voor dit object wordt momenteel nader uitgewerkt en is naar verwachting ten tijde van de Provada door de gemeente vastgesteld in een nota van uitgangspunten.

Inschrijvers worden echter ook uitgenodigd een ‘vrije’ bieding te doen die zij mogen baseren op een ander gebruik, functie of bestemming, zoals een aanvullend en of vernieuwend concept voor hotels, zorg of gebruik dat verloedering van het gebied voorkomt en die een aanwinst zijn voor Den Haag. Als die bieding een beter plan en betere bieding oplevert, zal de gemeente zich naar eigen zeggen maximaal inspannen voor een bestemmingswijziging.

Karakter en inhoud

De betrokken partijen zoeken naar optie die de hoogste kwaliteit biedt en financieel de grootste waarde creëert. De eigenaar vraagt creatieve partijen hun pitch het karakter en de inhoud te geven van een daadwerkelijke bieding.

Transformatieplein 2015

Geïntrigeerd door transformaties? Van 2 tot en met 4 juni houden Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect op de vakbeurs Provada het Transformatieplein. Dit event biedt een scala aan activiteiten rond kansrijk leegstaand vastgoed. Tot 18 mei kunnen architecten transformatievoorstellen pitchen voor acht ingediende projecten. Deze lichten zij op de beurs toe. Zie voor het complete overzicht www.transformatieplein.nl/objecten/2015.

Reageer op dit artikel