nieuws

Nieuwbouw hoofdkantoor EATC op vliegbasis Eindhoven

Architectuur

Het European Air Transport Command (EATC) krijgt een nieuwe, duurzame huisvesting van circa 9.000 m2 op vliegbasis Eindhoven. Architectenbureau Paul de Ruiter, landschapsarchitect Buro Lubbers en Dura Vermeer hebben gezamenlijk de Design & Build competitie gewonnen en zullen in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf een multifunctioneel kantoorgebouw gaan realiseren. De bouw start in april 2015.

Nieuwbouw hoofdkantoor EATC op vliegbasis Eindhoven

In het commandocentrum komen onder andere een mission control centrum, flexibel indeelbare kantoren en vergader- en congresruimtes. Deze worden voorzien van speciaal ontworpen daglicht gestuurde gevels. Een open en helder atrium, dat het hart van het gebouw vormt, verbindt al deze ruimten met elkaar en nodigt uit tot Europees samenwerken.

EATC door Paul de Ruiter 

Het klimaat wordt in het hele gebouw aangenaam en constant gehouden dankzij betonkern activering en klimaateilanden die zorgen voor koeling. Uit de ventilatielucht wordt warmte en vocht teruggewonnen. Een WKO en warmtepomp worden ingebouwd om in de energievraag te voorzien, wat dit commandocentrum extreem energiezuinig maakt. Het ontwerp levert een GPR-score van 8,1 op.

EATC door Paul de Ruiter 

Het EATC voert als Europees commandocentrum de operationele controle uit van het militair luchtervervoer van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Italië en Nederland. Een aantal defensieonderdelen van deze landen worden in dit hoofdkwartier ondergebracht. Van hieruit wordt de inzet van militaire luchttransportmiddelen aangestuurd.

Naar verwachting zal de oplevering van het ontwerp van Paul de Ruiter, Buro Lubbers en Dura Vermeer in het voorjaar van 2016 plaatsvinden.

Reageer op dit artikel