nieuws

Jonge Maaskantprijs naar Maarten Gielen (Rotor)

Architectuur

Maarten Gielen (1984), oprichter van het Brusselse ontwerperscollectief Rotor, is de winnaar van de Jonge Maaskantprijs 2015. De jury beloont hem met deze prijs vanwege de manier waarop zijn praktijk de thematiek van materialenstromen in de architectuur onderzoekt en concreet weet te vertalen naar ontwerpen die niet alleen een poëtische kwaliteit bezitten, maar het publiek ook confronteren met relevante maatschappelijke vraagstukken.

Jonge Maaskantprijs naar Maarten Gielen (Rotor)

Het collectief Rotor, in 2005 opgericht door Maarten Gielen, Tristan Boniver en Lionel Devlieger, en vandaag de dag uit negen leden bestaat, wordt gedreven door een gemeenschappelijke fascinatie voor materialenstromen. De groep houdt zich op praktisch niveau bezig met ontwerpprojecten, gebruik makend van afval uit de industrie en bouw. Daarnaast werkt Rotor aan theoretische studies, tentoonstellingen en publicaties, waarin zij de driehoeksverhouding tussen ontwerp, restmaterialen en grondstoffen onderzoeken.

Behind the green door - Rotor wint Jonge Maaskantprijs 2015
Foto ‘Behind the Green Door’. Fotograaf Marte Garmann

Rotor is onder meer bekend van de tentoonstelling Usus/Usures in het Belgisch Paviljoen van de Biënnale van Venetië 2010, van de tentoonstelling OMA/Progress, in The Barbican in Londen en van de architectuurtriënnale 2013 in Oslo waarvoor zij de tentoonstelling Behind The Green Door ontwierpen.

Momenteel werken zij aan hun ontwerp voor het Mode- en Designcentrum in Brussel. Sinds 2012 is Gielen visiting professor aan de Haute Ecole d’Art et Design in Genève.

Aanmoedigingsprijs

De Maaskantprijs voor Jonge Architecten, bestaande uit een geldbedrag van EUR 5.000 en een bijdrage aan een communicatieve uiting, is een aanmoedigingsprijs voor architecten onder de 36 jaar en wordt tweejaarlijks toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. De jury bestond dit keer uit Kirsten Hannema (architectuurcriticus), Aart Oxenaar (directeur Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam) en Ronald Rietveld (founding partner RAAAF).

Maarten Gielen is de 16e prijswinnaar en ontvangt de prijs in november uit handen van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam.

Reageer op dit artikel