nieuws

Bureau StudioDat wint BNA/Heilijgers Pitch Prijsvraag

Architectuur

StudioDat uit Rotterdam heeft met ‘Superloft’ hét woonconcept voor de stedelijke vrijgezel ontworpen en mag zich de winnaar noemen van de BNA/Heilijgers Pitch Prijsvraag. De andere drie genomineerden waren bureau Morfis, Studio Plots en BYTR. Dat heeft de vakjury vorige week bekendgemaakt.

Bureau StudioDat wint BNA/Heilijgers Pitch Prijsvraag

 

 

Superloft is een geschakelde cascowoning die speciaal is afgestemd op de behoeften van de net-niet-generatie, het onderwerp van de ontwerprijsvraag. Volgens juryvoorzitter Arjan van Asselt, directeur Projectontwikkeling bij Heilijgers, is het concept van StudioDat flexibel, toepasbaar in stedelijk en niet-stedelijk gebied en bovendien uitvoerbaar in zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Door zijn opzet is de woning aanpasbaar aan de veranderende behoeften van de gebruiker.

Bureau DAT Superloft 

Zo kan de woning worden ingebreid met bouwstenen in het geval van een partner en zelfs een kind. Verder wordt in de Superloft veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Geld dat overschiet door het ontbreken van stookkosten wordt in een bewonerscoöperatie gestopt, van waaruit collectieve voorzieningen zoals een gezamenlijke werkplaats of een tuin kunnen worden bekostigd. Daarnaast is nagedacht over het exploiteren van (tijdelijk) onbenutte ruimten; geld dat weer terugvloeit in het collectief.

DAT Het collectief 

De net-niet-generatie

De moeilijkheid die stedelijke singles hebben met het vinden van geschikte woonruimte in de stad, dat was de uitdaging van de BNA/Heilijgers Pitch Prijsvraag. Nederland telt momenteel 2,8 miljoen alleenstaanden en de komende 15 jaar groeit dat aantal door tot 3,8 miljoen. Op de Vakdagen Stad Ruimte gingen vier ontwerpteams aan de slag met deze net-niet-generatie, oftewel de generatie die qua woningaanbod tussen wal en schip dreigt te geraken. ‘Net-nieters’ zijn tussen de 25 en 35 jaar oud, alleenstaand, hoogopgeleid en hebben een stedelijke woonwens. De crux: ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koop- of vrijesectorhuurwoning.

DAT 

De vakjury werd gevormd door juryvoorzitter Arjan van Asselt, directeur projectontwikkeling Heilijgers, Ir Peter de Bois, architect en urban designer en planoloog Jules Pollaert die als vertegenwoordiger van de doelgroep optrad.

Reageer op dit artikel