nieuws

Bedstay: woonpionieren dag 3

Architectuur

Woonpioniers Arthur van der Lee en Jelte Glas bouwen op dit moment vier tijdelijke slaapplaatsen in een leegstaand kantoorgebouw in Arnhem. Van 14 maart tot 11 april worden deze ‘Bedstays’ voor het Ruimtekoers-festival per nacht verhuurd aan wie ‘modern nomadisme’ wil ervaren. Arthur stuurt ons elke dag een update in woord en beeld. Vandaag zijn verslag van dag 3.

Bedstay: woonpionieren dag 3

Een vader hebben die handig is kan ik iedereen aanraden. Ik beschouw het als een voorrecht hem al mijn hele leven lang aan eigenlijk alles dat binnen handbereik komt te zien knutselen. Dat we niet als toeschouwer in een rode pluche stoel maar wat naar de wereld hoeven zitten kijken, maar dat die wereld heerlijk kneedbaar is, dat hebben zijn handen mij geleerd. Als kind nam ik het opmerkelijke design van ons konijnenhok, dat zelfs nog op een website over konijnenhokken heeft gepronkt, voor lief. De parallel met wat we nu doen zou ik haast niet willen maken.

Het toeval wil dat hij, net nu wij hier Bedstay opzetten, nietsvermoedend een paar dagen vrij heeft genomen. Om wat tentoonstelling af te kuieren en een boek te lezen. Dat gaat helaas dus niet door. Maar hij krijgt er goede voeding voor in ruil!

Woonpioieren_Dag_3_Loes_Berkhout

Dan over Loes Berkhout. Ik heb haar leren kennen in Olst, tussen de strobalen. Er wordt daar gebouwd aan een heel volwassen ecodorp. Onder de bezielende leiding van stromeester Rens Borgers kun je er alles te weten komen over bouwen met stro, een goudgeel mega-lego. Maar vooral was ik geïnteresseerd in Loes. Gelukkig werd er uitgebreid samen gegeten en in meertjes gezwommen, zoals dat bij ecodorpen gaat, zodat ik hier en daar wat verleidende bewegingen kon maken. Dat verleiden ging trouwens stukken beter dankzij een boek dat ik mee had genomen, ‘Homework’ van Lloyd Kahn, dat de drang tot woonpionieren grondig bij me heeft aangewakkerd. Loes kon het niet meer loslaten, ook zij herkende een heel wezenlijke behoefte in de bonte verzameling plaatjes en verhalen van mensen die hun woondromen najagen. Leegstand en braakliggend terrein bieden schitterende kansen voor woondromen. Woonpioniers wil met Bedstay die kansen onderzoeken.

Loes is dus aan boord, en hoe.. Ze heeft zich vol overgave op wat van de overvloedige losse klussen gestort. En ze gaat timmeren, want dat wil ze heel graag, om uiteindelijk ook haar woondromen waar te kunnen maken. Samen met mij!

 Jelte van Lee

Jelte gaat morgen in alle vroegte een belangrijk rondje rijden met zijn nieuwe aanhanger (een belachelijk lange lel van een bak die de toekomstige basis voor zijn mobiele woning gaat vormen). Och man, als ik denk aan wat er allemaal opgehaald gaat worden. Drie mobiele douche’s, twee keukens en een geweldige kunstenaar, Ivo Bakker, inclusief zijn kunstwerk ‘Pauze Shelter‘. Safe travels!

Het boek ‘Homework’ en andere titels van ‘Lloyd Kahn’ zijn straks te koop in de Bedstay en via onze site. Of u kunt een mailtje sturen naar info@woonpioniers.nl.

Reageer op dit artikel