nieuws

Agendatip: Lezing ‘ontwerpen voor de zintuigen’

Architectuur

Worden in de architectuur nog andere zintuigen aangesproken dan uitsluitend het gezichtsvermogen? Wat is de waarde van zintuiglijk ontwerpen? Deze en meer vragen worden beantwoord in de lezing ‘ontwerpen voor de zintuigen’ door Jeanne Dekkers en Femke Feenstra. Experimenten en zintuiglijke ervaringen staan bij deze lezing centraal. Vandaag om 19.00 uur op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Agendatip: Lezing ‘ontwerpen voor de zintuigen’

De gespreksleider van de avond is Henri Snel. Hij neemt de luisteraar mee in de wereld van het zintuiglijk ervaren en het nut hiervan. Architecten Jeanne Dekkers en Femke Feenstra gaan verder in op architectuur voor de zintuigen. 

Jeanne Dekkers

Jeanne Dekkers van Jeanne Dekkers Architectuur zette het platform ‘Sense & Care’ op, waarin de sfeer en beleving van gebouwen wordt onderzocht. Het begrip sfeer wordt veel aan gerefereerd in bijvoorbeeld de literatuur, zonder een expliciete beschrijving te geven.

Femke Feenstra

Femke Feenstra van De Jong Gortemaker Algra pleitte in haar afstudeeronderzoek ‘Huis voor alle Zinnen’ voor een mensvriendelijkere inrichting van psychiatrische klinieken. Zij vraagt zich of of patiënten in een kliniek eigenlijk zo weinig prikkels moeten krijgen, of dat juist een omgeving met meer prikkels bijdraagt aan het geestelijk welzijn en herstel van de patiënt. 

Henri Snel

Architect, docent en onderzoeker Henri Snel van Alzheimer-Architecture is als projectleider betrokken bij het onderzoek ‘The Art and Science of Dementia Care’ van het Stimuleringsfonds.

De lezing ‘ontwerpen voor de zintuigen’ begint om 19.00 uur (inloop vanaf 18.00 uur) op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, RDM Campus. De toegang is gratis, aanmelden kan via info@ravb.nl.

Programma:
18.00     Inloop en gelegenheid ervaren tentoonstelling
19.00     Zintuigelijke introductie Henri Snel
19.20     Jeanne Dekkers – Sense & Care
20.00     “Verfrissing”
20.15     Femke Feenstra – Huis voor alle Zinnen
20.50     Gesprek met de zaal
21.15     Drankje en gelegenheid tot bekijken tentoonstelling
22.00     Einde

 Adres, route en reisadvies

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel