nieuws

Video van de Week: Rio de Janeiro in beeld in Timelapse door Joe Capra

Architectuur

Iedere week selecteert de redactie van de Architect de Video van de Week. Dat is een kort filmpje dat een connectie heeft met het werkveld van de architect. Video’s van de Week vallen op, omdat ze informatief, inspirerend, mooi gemaakt of soms gewoon entertainment zijn. Deze week mooie beelden van Rio de Janeiro, Brazilië, in een timelapse demo gemaakt door Joe Capra van Scientifantastic.

Video van de Week: Rio de Janeiro in beeld in Timelapse door Joe Capra

Rio de Janeiro, Brazilië. Bekend als de stad van echte Braziliaanse carnaval, langgerekte stranden over de Copacabana, het immens grote Christ the Redeemer standbeeld en een levendige industrie van drugsdealers in de sloppenwijken, favela’s. Tegenwoordig kent men Rio ook vooral door het WK voetbal van 2014, en de Olympische Spelen straks in 2016.

Naar aanleiding van het WK van 2014 zijn in Rio ontzettend veel stadions en andere voorzieningen gebouwd, om de miljoenen toeschouwers van het WK onder te brengen. Ook voor de Olympische Spelen, die in 2016 in Brazilië gaan plaatsvinden, moet veel worden gedaan. Deze aanpassingen versterken nog eens het beeld van Rio: stad van tegenstellingen. De geldsommen die dankzij het WK en de Spelen rond gaan zijn onvoorstelbaar, en schetsen een sterk contrast met de grote hoeveelheid favela’s, de Braziliaanse sloppenwijken, en armoede in de stad.

Dit filmpje is eigenlijk gemaakt om de technische aspecten van een timelapse te laten zien, waarbij extreem scherpe resolutie behaald wordt door te schieten met een PhaseOne IQ180 camera. Deze “10328×7760 10K Timelapse Demo” is een video die Joe Capra van Scientifantastic geconstrueerd heeft met foto’s van een hogere resolutie dan een normale computer aan kan. De beelden beginnen op een schaal van slechts 14%, waarna later wordt ingezoomd naar 50% en uiteindelijk naar 100%.

Wij laten het filmpje vooral zien vanwege de indrukwekkende beelden van de tegenstrijdige cultuur die heerst in Rio. Van de favela’s naar de met toeristen overgoten stranden tot de central business district, met extreem hoge resolutie, wordt Rio in beeld gebracht.

 

Actie abonnement de Architect Wat vind jij van de hoge resolutie beelden van de 10K Timelapse?

 

Reageer op dit artikel