nieuws

Rotterdam krijgt skatepark van Janne Saario

Architectuur

De Finse voormalige skateboarder Janne Saario heeft het ontwerp gemaakt voor het nieuwe skatepark van Rotterdam Westblaak. Het betonnen park gaat het huidige roestvrijstalen park vervangen, dat na vijftien jaar intensief gebruik niet veilig genoeg meer is.

Rotterdam krijgt skatepark van Janne Saario

 

 

Saario is een voormalig professioneel boarder en weet dus precies waar een skatepark aan moet voldoen. Inmiddels heeft hij een bureau voor landschapsontwerp en internationale (skate)parken.

Het nieuwe park Westblaak is in overleg met de gebruikers ontworpen voor zoveel mogelijk disciplines: skateboarders, inliners, bmx-ers en steppers. Het 1200 vierkante meter grote betonnen landschap beslaat voorlopig het deel van de Westblaak waar nu ook de skate- elementen staan. De bouw start 9 februari. 

Transformer

De uitstraling van het park wordt stoer en Rotterdams, met verwijzingen naar de haven en de ‘Transformer’, het beeld dat aan de rand van het skatepark staat. Saario: “Skaters ‘transformeren’ eigenlijk ook in andere mensen of figuren zodra zij zich op hun wielen gaan voortbewegen.”

In samenwerking met één of meer Rotterdamse scheepswerven en enkele skaters wordt oud (scheeps)materiaal zoals stalen balken of beplating in het skatelandschap verwerkt.

  

Op een drie meter hoge komeetsplinter staat de Guard. Kunstenaar Hans van Bentem liet zich voor het drie meter hoge keramieken beeld inspireren door de Japanse anime serie Gundam. Sinds 2005 staat het beeld op de Westblaak in Rotterdam, wakend over het skatepark. Het beeld heeft deze plek gekregen door een handtekeningenactie van de skatende jeugd, die het beeld bij het skatepark wilden betrekken.

Het skatepark vult een deel van de middenberm van de Westblaak in. Ook voor de rest van de berm is een plan gemaakt. Hier komt een groene parkstrook met enkele elementen voor streetskaters, zoals plantenbakken met geschikte randen.

  

De ‘vert’ – de verlengde en grote ‘halfpipe’ – komt in het nieuwe plan niet terug. Hiervoor wordt een nieuwe plek gezocht op een andere locatie in Rotterdam. Er hebben zich al diverse gegadigden gemeld.

Actie abonnement de Architect

 

Welke middenbermen kunnen nog meer een oppepper gebruiken? 

Reageer op dit artikel