nieuws

Riba Gold Medal naar Sheila O’Donnell en John Tuomey

Architectuur

Sheila O’Donnell en John Tuomey zijn onderscheiden met de prestigieuze RIBA Royal Gold Medal for architecture. Zij krijgen de prijs voor hun opvallende en prachtig vormgegeven werk. “Sheila en John zijn de top van de hedendaagse Ierse architectuur”, aldus RIBA president Stephen Hodder.

Riba Gold Medal naar Sheila O’Donnell en John Tuomey

 

 

Het werk van Sheila O’Donnell en John Tuomey, oprichters van het gelijknamige architectuurbureau in Dublin, is met elkaar verweven, volgens de jury is “het rationalisme van Sheila naast het vloeiende, retorische contructivisme van John” terug te zien in hun gebouwen, publicaties, tentoonstellingen en onderwijs. Ze hebben een zelfverzekerde nieuwe identiteit voor de Ierse architectuur gesmeed.

In de jaren 90, maakten beiden deel uit van de Groep 91 Architecten. Deze groep was verantwoordelijk voor de wederopbouw van Dublin’s Temple Bar. Het Irish Film Institute uit 1991 was het eerst project van de winnaars. Hiermee wisten zij zich te profileren binnen het het stedebouwbouwkundige plan van Dublin. 

Recente projecten zijn onder meer de Photographers ‘Gallery in Soho en de 2014 RIBA Stirling Prize-genomineerde Saw Swee Hock Student Centre (foto) aan de London School of Economics.

Vijf keer

O’Donnell + Tuomeyzijn vijf maal genomineerd voor de RIBA Stirling Prize (de architectuurprijs van het Verenigd Koninkrijk). In 1999 voor Ranelagh Multi-confessionele school (Dublin, Ierland), 2005 voor de Lewis Glucksman Gallery (Cork, Ierland), 2011 voor een Gaeláras Ierse Taal Kunsten en Cultureel Centrum (Derry, Noord-Ierland) en in 2012 voor Lyric Theatre (Belfast, Noord-Ierland). Voor de laatste editie van deze prijs in 2014 werden zij genomineerd voor het London School of Economics Saw Swee Hock Students ‘Centre. Drie keer hebben zij een bijdrage geleverd aan de Architectuur Biënnale van Venetië en beide zijn alumni van de School of Architecture aan de University College Dublin. 

RIBA Gold Medal

De Gold Medal gaat naar een persoon of een groep mensen die een belangrijke rol spelen in de architectuur. De prijs wordt sinds 1948 uitgereikt. Eerder winnaars zijn Frank gehry (2000), Sir Norman Foster (1983), Frank Lloyd Wright (1941) en Sir George Gilbert Scott (1859).

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel