nieuws

Met beperkt budget maximaal resultaat

Architectuur

Het theatergezelschap Noord Nederland Toneel (NNT) maakt sinds 1996 gebruik van de uit 1902 stammende gebouw van de Machinefabriek. Het monument is nooit aangepast voor het gebruik van het gezelschap. Een aantal slimme ingrepen van De Zwarte Hond moet daar verandering in brengen.

Met beperkt budget maximaal resultaat

 

 

De aanpassingen zijn in stappen uitgevoerd. Witte muren, licht vuren triplex, constructiehout, enkelzijdig beklede wanden en in de details toegepaste primaire kleuren vormden het palet waarmee consequent is gewerkt. De essentiële aanpassingen waren, op wens van het NNT, de circulatie rondom de grote zaal en de reorganisatie van de kantoren. Door het plaatsen van nieuwe wanden, het creëren van nieuwe zichtlijnen en verbindingen en het onconventionele gebruik van alledaagse materialen en constructiemethoden is de ruimtelijkheid en het creatieve karakter van het gebouw versterkt.

De werkelijk gemaakte kosten van elke aanpassing bepaalden telkens hoe de volgende stap zou worden aangepakt. Het beperkte budget zorgde voor een creatieve stimulans om te kiezen voor alternatieve oplossingen zoals tweedehands- en restmateriaal van andere bouwprojecten. Hierdoor kond het theatergezelschap investeren in hun onderkomen. 

Kinderboekenmuseum Winsum De Zwarte Hond
Kinderboekenmuseum in Winsum

Momenteel werkt De Zwarte Hond op dezelfde manier aan de transformatie van een oud treinstation in het Duitse Wuppertal en een Kinderboekenmuseum in Winsum. In Wuppertal wordt, net zoals bij het NNT, de wensen van de opdrachtgever vertaald in een incubator voor creatievelingen. In Winsum wordt voor een vaststaand budget het maximale resultaat gezocht door de betrokken bedrijven.

 

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel