nieuws

Glazen Zaal gaat van Amsterdam naar Tilburg

Architectuur

Het is gelukt met het vinden van een nieuw onderkomen voor de Glazen Zaal uit de Beurs van Berlage. De gemeente Tilburg heeft het ontwerp van Mick Eekhout en Pieter Zaanen aangekocht voor het symbolische bedrag van 1 euro. De zaal wordt opnieuw opgebouwd in de Locomotiefhal in de Spoorzone. Het is de bedoeling dat hij in 2018 in gebruik kan worden genomen.

Glazen Zaal gaat van Amsterdam naar Tilburg

Tilburg wil de ruimte onder meer gaan gebruiken voor debatten, congressen en exposities. De Stadscampus is het gebied tussen het gebouw de Smederij en het nieuwe stationsplein. In dit deel van de Spoorzone moeten middelgrote en kleine bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen komen. In de zaal is plek voor ruim tweehonderd bezoekers. In de Beurs van Berlage werd de zaal gebruikt als muziekzaal voor het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Glazen Zaal Mick Eekhout Pieter Zaanen

In de Stadscampus komt onder meer een zogenoemd Tilburg Trade Center (TTC). In het TTC is ruimte voor bedrijven uit de commerciële dienstensector. De Locomotiefhal die in dit gebied staat, wordt verbouwd. Daarin komen onder meer de Bibliotheek van de Toekomst en de zogenoemde Stadshal. In Stadshal komen vergader- en werkplekken voor ondernemers. Het gebouw de Smederij zit ook in dit gebied. Het college reserveert ongeveer 28,3 miljoen euro voor de ontwikkelingen. Het voorlopig ontwerp voor het gebied moet in het najaar van 2015 klaar zijn.

Te Koop

De Glazen Zaal werd in 1990 gebouwd. Omdat het Nederlands Philharmonisch Orkest in 2012 uit de Beurs van Berlage vertrok, was hij daar niet meer in gebruik. De oorspronkelijke ontwerpers, Mick Eekhout en Pieter Zaanen besloten daarom de zaal af te breken en namens de Beurs van Berlage voor 1 euro te koop aan te bieden. Belangstellenden konden een voorstel indienen waarvoor ze hem wilden gebruiken. Dat deden meer dan vijftig gegadigden uit het binnen- en buitenland. 

Actie abonnement de Architect

De Glazen Zaal heeft uiteindelijk een goed onderkomen gevonden. Zijn er nog meer van dit soort monumenten die een tweede kans verdienen?

 

Reageer op dit artikel