nieuws

Transformatie Rivierzone Vlaardingen naar aantrekkelijke woonlocatie

Architectuur

Het oude haventerrein van Vlaardingen zal in de komende tien jaar worden ontwikkeld tot een nieuwe woon-, werk- en recreatieplek. In de oude pakhuizen aan de haven zullen moderne woningen komen met uitzicht op de Nieuwe Maas. Dit zorgt voor een verbinding van het historische centrum van de stad met de rivier.

Transformatie Rivierzone Vlaardingen naar aantrekkelijke woonlocatie

 

Afgelopen vrijdag tekenden de gemeente Vlaardingen en het samenwerkingsverband OMA Amsterdam en Kroon & De Koning een overeenkomst over de ontwikkeling van de Rivierzone Vlaardingen. Daarmee is het startsein gegeven voor de bouw van woningen in dit gebied. Daarnaast omvat het plan de aanleg van een nieuw Maaspark, waar de bezoekers kunnen genieten van zowel het groen als het water.

Rivierzone Vlaardingen
De Rivierzone ligt langs de Nieuwe Maas en heeft een lengte van ongeveer vijf kilometer. Er zijn momenteel ongeveer 800 woningen en verschillende bedrijventerreinen in het gebied gevestigd. Daarnaast is de Koningin Wilhelminahaven in opkomst als populair uitgaansgebied.

 

Vooral het Kerngebied is een bijzondere locatie in de Rivierzone Vlaardingen. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude havengebouwen, stoere pakhuizen en een weids uitzicht over het water. Tevens is de locatie, rondom de Buitenhaven aan de Nieuwe Maas en dichtbij het centrum en station, bijzonder goed te noemen.

Flexibel ontwerp
Het stedebouwkundige plan voor de ontwikkeling van de Rivierzone is ontworpen door Rijnboutt. Zij hebben een flexibel plan op tafel gelegd, waarmee kan worden ingespeeld op de nieuwe ontwikkelingen. “We hebben expres geen dichtgetimmerd uitvoeringsplan gemaakt, maar een ruimtelijke en programmatische studie naar de sterke punten van dit gebied en naar de mogelijkheden op deze plek,” geeft Richard Koek aan.

 

Dit moet vrijheid voor de gebruikers opleveren, waarmee uiteindelijk gestreefd wordt naar meer functiemenging. “Eigenaren van gebouwen in dit gebied kunnen aanhaken. Als het goed is, gaat dit plan initiatieven bij anderen losmaken. Er gaat dus veel meer gebeuren dan wij kunnen bedenken,” aldus Koek.

Actie abonnement de Architect

Zorgt deze werkwijze van Rijnboutt zorgen voor meer functiemenging in het gebied?

Reageer op dit artikel