nieuws

Nieuw clubhuis voor Swift Amsterdam

Architectuur

Voetbalclub Swift Amsterdam heeft een nieuw clubhuis gekregen. De voetbalclub uit 1910 staat zijn velden ook af aan stadsdeel Zuid, diverse scholen en aan kleinere sportclubs. Daarnaast werken ook buitenlandse tegenstanders van Ajax hier hun trainingsprogramma af. De behoefte aan een nieuwe ‘kantine’ was dan ook groot. Voor het ontwerp is bnb architecten ingeschakeld.

Nieuw clubhuis voor Swift Amsterdam

 

De sportvelden liggen in de hoofdgroenstructuur van Amsterdam Zuid en is onderdeel van de Gordel 20-40. Vanwege de bijzondere plek en de zichtlijnen over de lengte van het Amsterdams Lyceum naar het monument Indië-Nederland was de opdracht aan bnb architecten een ingetogen gebouw te maken die de zichtlijnen niet aantast.

Clubgebouw Voetbalclub Swift Amsterdam 

De kantine ligt op de eerste verdieping en heeft een enorm terras, in plaats van een tribune, om over de velden te kijken. Vanwege de (sociale) controle van de cluborganisatie is gekozen de trap naar de kleedkamers op de verdieping midden in de kantine uit te laten komen. Hierdoor loopt iedereen door de kantine naar de kleedkamers. Extra zijn 2 extra grote kleedkamers voor meerdere teams zich gezamenlijk omkleden.

Clubgebouw Voetbalclub Swift Amsterdam 

Binnen zijn de kleuren van AVV Swift (wit en blauw) maximaal uitgebuit. Overal door het pand kom je op onverwachte plekken uitspraken tegen van de leden op de muur, vloer of plafond.

Clubgebouw Voetbalclub Swift Amsterdam 

De gemeente heeft een duidelijke positie gekozen met betrekking tot duurzaamheid, ook voor sportclubs. Het clubhuis is dan ook duurzaam opgezet met wtw, vloerverwarming, pv cellen, groen dak, extra isolatie van de gevels, dak en wanden, douche wtw, ledverlichting, bewegingssensoren voor licht, douch en toiletten.

Clubgebouw Voetbalclub Swift Amsterdam 

Projectgegevens

Opdrachtgever: Stadsdeel Zuid gemeente Amsterdam
Mede opdrachtgever: AVV Swift
Architect: BNB architecten
Aannemer: Toekomstbouw
Installaties: Breeman Almere, Gebr. Kok

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel