nieuws

Academie van Bouwkunst Rotterdam bestaat 50 jaar

Architectuur

De Academie van Bouwkunst bestaat 50 jaar en viert dit met een groot feest op 28 augustus, tegelijkertijd met de opening van het nieuwe studiejaar. Al die jaren leidt de Academie architecten en stedenbouwkundigen op die ruimte maken voor een betere samenleving. Het komende jubileumjaar in staat hierom in het teken van maatschappelijk verankerd ontwerpvakmanschap.

Academie van Bouwkunst Rotterdam bestaat 50 jaar

In augustus 1965 startten dertig studenten met hun studie aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Onder hen Aat van Tilburg, Cornelis van der Ven en Bob den Dulk. Ze studeerden in 1971 af op een ambitieus plan voor de verdichting van de binnenstad. Inmiddels, 50 jaar later, staat de teller op 700 alumni.

Gesprekken

Onderdeel van het jubileumprogramma op vrijdag 28 augustus zijn rondetafelgesprekken over het hedendaags ontwerpvakmanschap in de architectuur of in de stedenbouw. De twee gesprekken worden geleid door de hoofden Architectuur en Stedenbouw van de Academie: Job Floris en Wouter Veldhuis.

Deelnemers zijn onder andere: 
• Winka Dubbeldam (Principal Archi-Tectonics, Chair & Professor of Architecture PennDesign; afgestudeerd in 1990). Zij geeft eveneens een lezing op 28 augustus.
• Fokke Moerel (architect/projectmanager MVRDV; afgestudeerd in 2001)
• Femke Feenstra (directeur de Jong Gortemaker Algra; afgestudeerd in 2014)

Deelnemers rondetafelgesprek ontwerpvakmanschap Stedenbouw:
• Leo Pols (senior onderzoeker/ontwerper PBL; afgestudeerd in 1991)
• Dirk van Peijpe (partner/eigenaar De Urbanisten; afgestudeerd in 1997)
• Riëtte Bosch (stedenbouwkundige/projectmanager West 8; afgestudeerd in 2004)
• Floris Schiferli (partner/stedenbouwkundige Superuse Studios; afgestudeerd in 2014)

Tentoonstellingen

Het jubileumjaar wordt groots geopend met vier tentoonstellingen:
– Archiprix
Deze overzichtstentoonstelling toont alle afstudeerplannen van 2014/2015. Een jury nomineert hieruit de drie beste afstudeerprojecten voor de landelijke Archiprix 2016.
– Iktinos
We laten de beste atelierwerken zien van het afgelopen studiejaar in het licht van de Iktinosprijs. Huig Maaskant (medeoprichter RAvB) wilde met de Iktinosprijs jaarlijks die Academiestudent onderscheiden die in het voorgaande studiejaar ‘door kwaliteit en karakteristiek van het studieresultaat een (culturele) bijdrage heeft geleverd aan onderwijs, onderzoek en praktijk van architectuur of stedebouw’.
– Streetwise
Terugblik op het tweejarige onderzoeksprogramma Streetwise waarin we onderzoek hebben gedaan naar ‘de straat’ als sociale ruimte. Journalist Tijs van den Boomen heeft samen met Wouter Veldhuis, (hoofd Stedenbouw RAvB en curator van het project) en Chris van Langen (directeur RAvB) een compilatie gemaakt van alle activiteiten, van ontwerpateliers tot lezingen tot ‘straatgesprekken’.

Feest
28 augustus wordt afgesloten met een groots feest georganiseerd door studenten van de Academie. Aanvang 20.00 uur, Academiegebouw. Dresscode is blackwhite

Reageer op dit artikel