nieuws

Bouwstart Energy Academy Europe

Architectuur

Onlangs is op de Zernike Campus in Groningen gestart met de bouw van het nieuwe onderkomen van de Energy Academye Europe. Dit internationale instituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van energievoorziening is door Broekbakema en pvanb architecten ontworpen volgens de nieuwe NEN-richtlijnen voor aardbevingsbestendigheid.

Bouwstart Energy Academy Europe

Aardbevingsbestendig bouwen is door het toenemend aantal aardbevingen in Groningen van belang. Het NEN heeft medio 2014 hiervoor een nieuwe ontwerprichtlijn uitgebracht met uitgangspunten voor het ontwerpen van een veilig, aardbevingsbestendig gebouw. De constructieve hoofdopzet in het ontwerp van Broekbakema en pvanb is ontworpen om mee te bewegen met trillingen en de ontstane krachten tijdens een aardbeving. 

Bouwstart Energy Academy Broekbakema en pvanb architecten

Bouwstart Energy Academy Broekbakema en pvanb architecten Daarnaast wordt het gebouw voor de Energy Academy. waarin onderzoekers, studenten en ondernemers uit binnen- en buitenland samenwerken aan het verduurzamen van internationale energievoorziening, het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Met het Breeam-niveau ‘Outstanding’ zijn hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid. Zo is de EPC vastgesteld op minus 0,136 en is het gebouw CO2-neutraal waarmee het zijn eigen energie levert. Het maximale energieverbruik voor de gebouwgebonden installaties, zoals ventilatie, koeling, verwarming en verlichting is vastgesteld op 22 kWh/m2. Om deze hoge energie-ambities te kunnen realiseren, maakt het gebouw optimaal gebruik van natuurelementen aarde, water, lucht en zonlicht als primaire energiebron. 

Bouwstart Energy Academy Broekbakema en pvanb architecten

Bouwstart Energy Academy Broekbakema en pvanb architecten De oplevering wordt in 2016 verwacht.

Projectgegevens

Architecten: Aldo Vos, Paul van Bussel, Sander Veenstra, Steven Schulze, Emiel Noordhuis
Team: Willeke van de Groep, Maarten van der Marel, Guido Hartman, Sebastiaan van Heukelingen, Yerun Karabey, Mieke van Herwijnen, Thomas Sandfort
Adviseurs: ABT|Wassenaar seismisch advies BV, Wassenaar Ingenieurs, DGMR, Arup
BVO: 14.819 m2

Reageer op dit artikel