nieuws

RIBA Royal Gold Medal voor Sheila O’Donnell en John Tuomey

Architectuur

Het Ierse architectenduo Sheila O’Donnell en John Tuomey krijgt de Royal Gold Medal 2015 voor hun hele oeuvre.

RIBA Royal Gold Medal voor Sheila O’Donnell en John Tuomey

Voorzitter Stephen Hodder van het Royal Institute of British Architects (RIBA): “O’Donnell + Tuomey’s werk is altijd inventief en opvallend, en tegelijkertijd zeer weloverwogen, specifiek voor de plek, mooi gemaakt en altijd in ontwikkeling. Het is een groot genoegen enzeer inspirerend om hen over hun werk te horen praten en om hun gebouwen te ervaren. Sheila en John behoren tot de voorhoede van de eigentijdse Ierse architectuur.”

De London School of Economics Saw Swee Hock Centre. Foto Dennis Gilbert 

O’Donnell en Tuomey zijn zeer vereerd dat ze worden toegelaten tot het gilde van Royal Gold Medal-winnaars. “We maken nu deel uit van en groep helden wiens werk we bewonderen en van wie we nog altijd leren. We geloven in de sociale waarde en het poëtische doel van architectuur en de gold medal stimuleert ons om onze mooie, maar gecompliceerde weg te vervolgen.”

An Galearas

Sheila O’Donnell en John Tuomey begonnen hun gezamenlijke bureau O’Donnell and Tuomey in Dublin in 1988. Daarvoor werkten ze in London al samen voor Stirling Wilford Associates en Colquhoun Miller. De jury: “Het nieuwe bureau paarde Sheila’s rustige, bestudeerde rationalisme aan John’s vloeiende rethorische constructivisme en in hun gebouwen, publicaties, tentoonstellingen en lessen hebben ze de Ierse architectuur een nieuwe zelfverzekerde identiteit gegeven.”

Het Lyric theater

O’Donnell en Tuomey krijgen de medaille uit handen van koningin Elizabeth op 3 February 2015 tijdens een speciale bijeenkomst. De Royal Gold Medal wordt sinds 1848 uitgereikt. Eerdere winnaars waren Frank Lloyd Wright, Sir Norman Foster, Frank Gehry, Aldo van Eyck, Herman Hertzberger en Rem Koolhaas.

Reageer op dit artikel