nieuws

Manchester krijgt krachtig nieuw appartementencomplex

Architectuur

Ian Simpson Architects heeft in Manchaster toestemming gekregen te beginnen met de bouw van een nieuw elf verdiepingen tellend gebouw. Gelegen aan de historische gracht, geeft het complex een nieuwe dimensie aan de levendige stad. Daarmee vormt het een onderdeel van de herontwikkeling van het gebied.

Manchester krijgt krachtig nieuw appartementencomplex

 

 

In 1987 richtten Rachel Haugh en Ian Simpson hun bureau Ian Simpson Architects op. Gefocust op de reorganisatie van oude industriesteden, geven zij met hun hoogwaardige ontwerpen een nieuwe dimensie aan de oude architectuur van de omgeving. Dit nieuw te realiseren project aan de Tariff Street in Manchester is daar een goed voorbeeld van.

Herontwikkeling Piccadilly Basin
Het gebouw van elf verdiepingen zal in totaal 91 twee-, drie- en vierkamerappartementen gaan huisvesten. Het project is onderdeel van de herontwikkeling van het Piccadilly Basin en heeft een visueel mooie uitkijk over het Rochdale Canal.

Voor een goede inpassing in de bestaande context, is het bureau een samenwerking aangegaan met de English Heritage. Dit heeft geleid tot een ontwerp dat goed aansluit bij de omliggende elementen. Het gebouw is zo vormgegeven, dat drie verschillende volumes zijn ontstaan. Deze opbouw uit drie lagen is een moderne interpretatie van de omgeving.

 

Gelaagde compositie
De onderste laag reageert in schaal en materiaal op het naastgelegen Grade II* Listed Jackson’s Warehouse. De rode baksteen en hoogte van het gebouw refereren naar de materialen van de naburige gebouwen.

Het tweede volume is opgebouwd uit aluminium en volgt de lijnen van de molens die aan het kanaal zijn gelegen. In lijn volgen deze verdiepingen het onderste volume, maar door gebruik te maken van een contrasterend materiaal, krijgt deze verdieping toch een andere dimensie.

Boven op het gebouw bevindt zich een glazen volume dat uitkraagt over de rest van het gebouw. Vanaf hier zal de bewoners een prachtig uitzicht over het kanaal, de andere waterwegen, molens en het bijzondere stadscentrum van Manchester worden geboden.

De bouw van het nieuwe wooncomplex zal aanvangen in 2015.

Reageer op dit artikel