nieuws

BNA: Minder accent op design

Architectuur

Ondernemerschap is belangrijker dan design voor architectenbureaus om te overleven. Volgens Fred Schoorl, directeur van de Bond Nederlandse Architecten, is een kanteling gaande in de branche.

BNA: Minder accent op design

De architectenbranche moet “ondernemend volwassen” worden, vindt hij. “Vaak ontbreekt een strategie in het bedrijfsleven. Daar moet verandering in komen. Groeien alleen is geen strategie.” De BNA heeft het de afgelopen jaren op zich genomen om architectenbureaus te helpen bij het formuleren van die strategie. “We helpen ze bijvoorbeeld bij het denken in scenario’s. Welke ontwikkelingen denkbaar zijn en wat ze willen. Misschien wil een kantoor klein blijven, dat is heel goed mogelijk.”

Bedrijfsmatig hebben veel bureaus eveneens een slag te maken. “Veel bureaus zijn bedrijfsmatig werken niet gewend, vaak was de bedrijfsvoering niet op orde. Zelfs in het haussejaar 2008 scheef 35 procent van de bureaus rode cijfers. Maar alleen mooi design voldoet niet meer. Bedrijfsvoering in brede zin is een van de nieuwe cruciale competenties die voor architecten belangrijk zijn geworden.”

Lees verder op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel