nieuws

Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut ontvangt eerste patiënten

Architectuur

Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut heeft de eerste nieuwe patiënten ontvangen. In het ontwerp van Wiegerinck architectuur stedenbouw voor het bestralingscentrum in Roosendaal geeft de eenvoud rust en vertrouwen.

Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut ontvangt eerste patiënten

Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) opende in Roosendaal hiermee haar tweede vestiging. Het initiatief geeft vorm aan de medische samenwerking tussen het ZRTI, het Franciscus Ziekenhuis  in Roosendaal en het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. 

Het ontwerp van Wiegerinck architectuur stedenbouw toont het gebouw als een sculptuur met daarin de bestralingsruimten, diagnostiek en ondersteunende diensten als volumes. Elk heeft zijn eigen afmetingen en wordt bepaald door de gevraagde functie. Door de diverse ruimtes vrij van elkaar te positioneren ontstaat een geborgen binnenruimte die bij de wacht- en verblijfsruimtes aansluiting krijgt met het landschap

De binnenruimte ademt rust en eenvoud. Grote verdiepingshoge glasvlakken zorgen voor een nagenoeg naadloze overgang tussen binnen en buiten. Het zicht is door de oriëntatie van de gevelopeningen naar buiten gericht. Geen omstanders die naar binnen kijken waardoor een eigen plek ontstaat. Dit geeft de patiënt zowel ruimte als vertrouwen zodat zij zich in een aangename omgeving kunnen voorbereiden op de gesprekken en behandelingen.

Wiegerinck en radiotherapie

Het ZRTI in Roosendaal vormt de laatste in een rij van bestralingsvoorzieningen waarvoor Wiegerinck het ontwerp heeft geleverd. Ook de centra in Almere, Hoofddorp, Tilburg en Breda zijn de voorbije jaren in gebruik genomen. Het Instituut Verbeeten in Breda is bekroond met een nominatie voor de Hedy D’Ancona prijs.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel