nieuws

Tivoli, duurzame wijk in Brussel

Architectuur

In Brussel wordt gebouwd aan de nieuwe duurzame wijk Tivoli. Het project, naar een ontwerp van Benoit Moritz, omvat de ontwikkeling, het ontwerp en de bouw van 270 gesubsidieerde koopappartementen en 123 sociale huurwoningen.

Tivoli, duurzame wijk in Brussel

 

Tot het werk behoren tevens de bouw van twee handelsruimtes (Greenbizz) actief in de duurzame sector, twee kindercrèches en een werkplaats voor schoonmaakdiensten. Ook moeten nieuwe wegen worden aangelegd.

Greenbizz Brussel, onderdeel van duurzame wijk Tivoli Impressie: citydev.be/architectenbureau Architectes Associés

Greenbizz gaat vanaf 2015 starters, spin-offs en andere ondernemingen uit de milieusector huisvesten. Het met EFRO-middelen gesubsidieerde gebouw zal plaats bieden aan een incubator voor bedrijven uit de milieusector (2.815 m²) en productieateliers (5.505 m²). Een tweede gebouw (4.500 m²) met productieateliers en ruimten voor de productie van immateriële goederen wordt later ontwikkeld. Het project creëert op termijn zo’n 200 banen.

Greenbizz Brussel, onderdeel van duurzame wijk Tivoli Impressie: citydev.be/architectenbureau Architectes Associés

Het ontwerp van Greenbizz is afkomstig van een team geleid door architectenbureau Architectes Associés en staat volledig in het teken van duurzame ontwikkeling. De constructie is geënt op duurzaamheid en ecologisch bouwen op het vlak van materialen, watergebruik, afval. Ook qua energieprestaties zullen de gebouwen hoog scoren. De incubator is passief en de ateliers beantwoorden aan de zeerlage-energiecriteria. Aannemer CEI-De Meyer staat in voor de bouwwerken.

BAM

De opdrachtgever aan Immo BAM (een dochter van BAM-bedrijf CEI-De Meyer) en Pargesy is stadsvernieuwer Citydev.brussels. De joint venture ontvangt voor het project 95 miljoen euro. De bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd door CE-De Meyer (50 procent), Besix (25 procent) en CFE (25 procent). Het duurzame karakter van de wijk zal terug te vinden zijn in de energieprestaties, de groene ruimtes en de aandacht voor fietsers en wandelaars. 

Bron: Cobouw.nl/Brussels Greenbizz

Reageer op dit artikel