nieuws

Scheiding der geesten: Rick Wessels en Hans van der Heijden uit elkaar

Architectuur

Het blijft borrelen en gisten in de Nederlandse architectuurwereld. Gisteren werd bekend dat Rick Wessels en Hans van der Heijden een punt zetten achter hun twintig jaar durende samenwerking in biq stadsontwerp. De redenen liggen op zowel persoonlijk als zakelijk vlak.

Scheiding der geesten: Rick Wessels en Hans van der Heijden uit elkaar

Nieuwsanalyse Harm Tilman

 

 

Wie de website van biq stadsontwerp bezoekt, krijgt te lezen: “Hans van der Heijden en Rick Wessels leiden samen het bureau biq in Rotterdam. Tegen de stroom in van de neomoderne en supermoderne tendensen die lange tijd in Nederland hebben overheerst, heeft biq een eigen positie verworven met een architectuur die het alledaagse en het gewone voorop stelt.”

Gisteren werd bekend dat de wegen van beide heren zich scheiden. Terwijl Rick Wessels in Rotterdam biq stadsontwerp voortzet, start Hans van der Heijden in Amsterdam vandaag onder zijn eigen naam een nieuwe ontwerppraktijk.

Hans van der Heijden
Hans van der Heijden

De voornaamste redenen voor deze scheiding liggen op persoonlijk en zakelijk vlak. Van der Heijden verhuisde vorig jaar naar Amsterdam, maar geeft ook aan voor een meer persoonlijke aanpak van projecten te willen kiezen. Op zijn website die eveneens vandaag de lucht inging, schrijft hij: “Het bouwen is veranderd. Geen project is meer het hetzelfde. Ik kies voor een compact netwerkbureau dat flexibel is. Waar nodig ga ik allianties aan met andere bureaus. De projectorganisatie stem ik af op de opgave en de vraag die mij gesteld wordt.”

 Rick Wessels
Rick Wessels

Rick Wessels geeft vanaf nu in zijn eentje leiding aan biq. Zijn eerste zorg is de continuïteit van het bureau, na het wegvallen van Van der Heijden. Ook in de ogen van Wessels gaat het nu om het grijpen van kansen en zal de bureauorganisatie daarop worden afgestemd. Wessels is zich ervan bewust dat zijn bureau nog zelden in de positie zal komen waarin het in opdracht van een institutionele opdrachtgever een plan maakt en begeleidt. Het betekent volgens hem dat je als architect moet werken aan nieuwe concepten en niet moet terugschrikken voor ongebruikelijke opdrachten.

De scheiding tussen Wessels en Van der Heijden is niet de eerste die in deze economisch gezien lastige periode in de bouw plaats vindt. Het uit elkaar gaan van Roberto Meyer en Jeroen van Schooten en van Felix Claus en Kees Kaan ligt bijvoorbeeld nog vers in ons geheugen. Deze trend geeft aan dat de context van de architectuur sterk aan het veranderen is en dat oude samenwerkingsverbanden niet meer werken en nieuwe gesmeed zullen moeten worden.

Rick Wessels en Hans van der Heijden richten biq op in 1994, op het hoogtepunt van Superdutch. Het bureau wist een indrukwekkende portefeuille op te bouwen, waarin het accent vooral lag op de woningbouw en de renovatie. Tot de hoogtepunten in het omvangrijke oeuvre van biq behoren zonder enige twijfel de woningen aan de Vaartweg (Hilversum), de Knikflats in Ommoord (Rotterdam), de appartementengebouwen in Langerak (Utrecht) en de vernieuwing van de Lakerlopen (Eindhoven).

Internationaal maakte biq vooral furore in Engeland. In 1996 won het bureau een Europan-4 prijsvraag in Liverpool. Het winnende ontwerp werd nooit gerealiseerd, maar gaf biq vleugels in Engeland. In 2008 werd in Liverpool The Bluecoat opgeleverd. Dit ontwerp kreeg vele prijzen en is genomineerd voor de Mies van der Rohe Award. In het oeuvre van biq bleef dit gebouw echter een enigszins vreemde eend in de bijt. Tot vergelijkbare opdrachten in Nederland is het nooit gekomen.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel