nieuws

Oudste woonhuis Delft gerenoveerd

Architectuur

Het oudste nog bestaande woonhuis van Delft is weer in volle glorie te bewonderen. Het kantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland aan de Oude Delft stond sinds maart in de steigers vanwege renovatie. Inmiddels is de verbouwing klaar voor het 725-jarig jubileum voor het Hoogheemraadschap.

Oudste woonhuis Delft gerenoveerd

Het monumentale pand werd gebouwd in 1505 in opdracht van de rijke koopman Jan de Huyter. In 1645 trok het Hoogheemraadschap er in. Het complex is in de eeuwen daarna steeds uitgebreid.

Het laatste grote onderhoud aan de buitenkant dateert van ongeveer 25 jaar geleden. Deze keer zijn de voegen gereinigd, de glas-in-loodramen en de luiken zijn opgeknapt en het dak is vernieuwd. Ook het torentje dat het gebouw siert is gerenoveerd. ‘De waterman, onze windvaan bovenop, is helemaal opgepoetst in een atelier en weer teruggeplaatst,’ vertelt Jorien Burger van het Hoogheemraadschap.

Torentje scheef

Wat niet is aangepakt is de stand van de toren; hij staat wat scheef. ‘Daar is niks aan te doen, en er staan in Delft wel meer torens scheef,’ lacht Burger. ‘Maar hij staat wel stevig hoor.’

Bron: West Online

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel