nieuws

KCAP wint opdracht RER E station Nanterre

Architectuur

KCAP Architects&Planners heeft de eerste prijs gewonnen in de architectuurprijsvraag voor een nieuw RER E-Eole/ station in Nanterre, ten westen van Parijs. Réseau Express Régional is een regionaal hogesnelheid treinnetwerk binnen de Parijse agglomeratie. Het programma omvat het ontwerp van een treinstation, een kantoorgebouw en vier bruggen, waarvan een voetgangersbrug.

KCAP wint opdracht RER E station Nanterre

Het nieuwe station is gepland in een spoorareaal grenzend aan de voormalige industriële site ‘Les Groues’. Dit gebied wordt tot 2025 getransformeerd tot een levendig stadsdeel voor wonen en werken. “Het nieuwe station is de eerste stap in de ontwikkeling van Les Groues. De bruggen verbinden het gebied met de stad en het station zal het openbaar vervoer van Parijs naar het Westen aanzienlijk verbeteren,” zegt Xavier Blaringhem, verantwoordelijk voor Franse projecten bij KCAP Zürich. Station RER E Nanterre is één van drie nieuwe stations langs de 47 km lange uitbreiding in westelijke richting tussen Parijs en Mantes. Er worden 600,000-700,000 reizigers per dag verwacht.

KCAP wint in Nanterre 

Twist

Het voorstel met de naam ‘Twist’ bestaat uit een station en een kantoorgebouw dat op verschillende manieren op de stedelijke context reageert: met een lichte knik volgt het gebouw de Boulevard de La Défense en de Terrasses de Nanterre. Deze twist creëert ter plaatse van de terugsprong ruimte voor een plein. De stationshal is een uitsparing uit het kantoorvolume en vormt een groot raam met uitzicht over de stad. De aluminium gevel van het gebouw biedt maximale transparantie en het ontwerp van de bruggen is zo licht mogelijk om de focus op de skyline van La Défense te versterken.

KCAP wint in Nanterre 

KCAP werkte samen met ARCADIS (engineering en teamleider), Explorations Architectures (brugontwerp en infrastructuur), D’ici là (landschap), Franck Boutte Consultants (duurzaamheid) en Mazet et associés (kostenadviseurs).

Realisatie van het station wordt verwacht in 2020.

Bron: KCAP

KCAP wint in Nanterre 

 

Reageer op dit artikel