nieuws

Huurprijs Amsterdamse woning op recordhoogte

Architectuur

De huren van vrijesectorwoningen in Amsterdam zijn in het tweede kwartaal met 5,6 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Nooit eerder bereikte de gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand een bedrag van 19,31 euro. De gemiddelde huurprijs in Nederland bleef nagenoeg gelijk met een minieme daling van 0,1 procent naar 12,42 euro per vierkante meter.

Huurprijs Amsterdamse woning op recordhoogte
WASSENAAR – Het aanbod van huurwoningen neemt toe. Het groter wordende aanbod te maken heeft met mensen die hun koophuis niet kwijtraken. Deze bewoners kampen met dubbele lasten en kiezen er daarom voor woningverhuurder te worden. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Dat blijkt uit cijfers van huurwoningenwebsite Pararius.nl. Het vorige Amsterdamse record stond op 18,97 euro en stamt uit het derde kwartaal van 2008, rond het uitbreken van de financiële crisis. In Amsterdam stijgen de huurprijzen sinds 2011 en liggen nu gemiddeld 25 procent hoger dan in de andere grote steden van Nederland.

Sinds het vierde kwartaal van 2009 zijn de huurprijzen in de rest van Nederland zeer stabiel. Momenteel worden er minder woningen te huur gezet, maar er is ook minder vraag omdat de koopwoningmarkt weer aantrekt. De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector die op het huurwoningenplatform van Pararius werd aangeboden, bedroeg in het vierde kwartaal 1.263 euro per maand.

Volgens Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius, kent de hoge huurprijs in Amsterdam drie belangrijke oorzaken. De hoge prijs van koopwoningen in Amsterdam is de belangrijkste oorzaak. In Amsterdam bestaat slechts 32 procent van de markt uit koopwoningen. Het landelijke gemiddelde is 60 procent en ‘dan kun je stellen dat koopwoningen een schaars goed zijn in Amsterdam’. Eigenaren die hun koopwoning verhuren, vangen hun hoge hypotheeklasten op met een hoge huurprijs. Daarnaast is er in Amsterdam volgens hem een groot gebrek aan huurwoningen in het middeldure segment tussen 700 en 1.000 euro. Hierdoor is er geen goede marktwerking en vragen verhuurders voor woningen die net in de vrije sector vallen al een huurprijs boven 1.000 euro per maand. Ten derde is het relatief grote aantal expats dat in de hoofdstad een woning huurt, mede verantwoordelijk voor het opdrijven van de huurprijs.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel