nieuws

Gemetseld kunstwerk

Architectuur

Je hebt bakstenen gevels en je hebt de bakstenen gevel van kunstenaar Boris Tellegen. Hij maakte voor de gevel van het nieuwe wooncomplex Huis van Hendrik in Parkwijk, Haarlem-Oost een gemetseld kunstwerk van zeven bouwlagen.

Gemetseld kunstwerk

 

 

 

De naam Huis van Hendrik voor het nieuwbouwproject met 106 appartementen is een knipoog naar Hendrik Petrus Berlage. Een van de kenmerkende eigenschappen van Berlages werk is, dat zijn ontwerpen zijn gebaseerd op het idee van samensmelting van kunsten. Ook Huis van Hendrik is op deze gedachte gestoeld.

 Tellegen en Merijn de Jong en Jan Klomp van het bureau Heren 5 uit Amsterdam hebben zich bij het ontwerp van het gebouw, een opdracht van Ymere, en het kunstwerk laten inspireren door de architectuur uit de omgeving. Parkwijk werd gebouwd in de periode van de wederopbouw. Toen was het ook gebruikelijk om kunst op een dergelijke manier in een gebouw te verwerken.

Tellegen heeft voor zijn kunstwerk dezelfde bakstenen gebruikt die in de gevel zijn verwerkt. Hij plaatste de stenen op een andere manier en maakte grote kleurvlakken waarmee een ruimtelijk grafisch spel van vlakken en lijnen is ontstaan. De linker- en rechterkant van de entree lijken als twee schotten in elkaar te schuiven. De schuine lijnen in het metselwerk verwijzen naar het achterliggende trappenhuis.

Behalve het kunstwerk springen de zigzag gevels van de nieuwbouw van de 106 appartementen in het oog, zowel aan de voorkant als aan de kant van de binnentuin. De kromming in de Prins Bernhardlaan en het gekromde buurblok zijn de aanleiding voor die gevouwen vorm, het leidmotief van het plan. Het gebouw is door het vouwen ook te zien als een aaneenschakeling van drie panden.

Het hart van het gebouw vormt de verborgen tuin, waar alle woningen ook hun entree hebben.’’ Die binnentuin is ontworpen door Buro Mien Ruys. De bouw van Huis van Hendrik is uitgevoerd door Thunnissen Bouw.

Reageer op dit artikel