nieuws

ARC14 Architectuur Award op stoom

Architectuur

Voor de derde maal schrijft de redactie van de Architect, in nauwe samenwerking met Gira, fabrikant van intelligente elektrotechnische installatie- en gebouwsysteemtechniek, de ARC14 Architectuur Award uit. De inschrijving sluit op 29 augustus 2014. De jury kijkt uit naar architectonisch uitdagende, gerealiseerde projecten die zich onderscheiden door een hoge performance op het gebied van duurzaamheid.

ARC14 Architectuur Award op stoom

Vanuit haar visie op architectuur, introduceerde de Architect in 2012 samen met haar partners een serie prijsvragen van stoel tot stad. Uniek aan deze prijzen is het integrale en multidisciplinaire karakter ervan. ARC14 Architectuur is het sluitstuk van deze reeks waartoe verder Stoelontwerp, Interieur en Oeuvre Award behoren.

Voor ARC14 Architectuur komen projecten in aanmerking waarin gebruik en techniek op innovatieve wijze op elkaar zijn afgestemd. ARC14 ziet duurzaamheid als integraal onderdeel van het ontwerp. Gezocht wordt naar projecten die innovatief zijn op de terreinen van energie, materialen en techniek, die nieuwe normen zetten voor commercieel vastgoed, woningbouw en publieke voorzieningen of die stedelijke en / of ecologische problemen oplossen.

Villa Kogelhof van Paul de Ruiter, winnaar ARC13 Architectuur

Het streven naar duurzaamheid onderscheidt deze tijd van andere. De vraag is hoe deze ambitie kan worden vertaald naar de gebouwde omgeving. Duurzaamheid is immers van grote invloed op ons dagelijks leven, maar heeft tegelijkertijd nog altijd de aantrekkingskracht van een deurmat.

Iedere ontwerper, afgestudeerd aan een architectuuropleiding in Nederland en Vlaanderen, kan meedingen naar de prijs door het insturen van een of meer projecten. Inzendingen moeten betrekking hebben op gebouwen die zijn opgeleverd tussen 1 augustus 2013 en 31 juli 2014 en die zijn gelegen in Nederland of Vlaanderen.

Tot 29 augustus 2014 kunnen projecten worden aangemeld via http://productie.dearchitect.nl/plaatsarc2014

De inzending dient vergezeld te gaan van een documentatie waarin de aard van de opgave, het programma van eisen, de wijze van aanpak en de eventuele samenwerking met andere disciplines zijn beschreven. In woord en beeld moet tevens een goede indruk worden gegeven van het gerealiseerde project (organisatie, materialisering, detaillering, effecten).

De winnaar van de prijs ontvangt de felbegeerde ARC14 Award. Bovendien kan hij of zij een publicatie tegemoet zien in het vakblad de Architect. Ook biedt sponsor Gira een studiereis aan.

Proyect Roble Winnaar ARC12 Architectuur
Winnaar ARC12 Architectuur was Equipe voor architectuur en urbanisme met Proyecto Roble,

Jury

Het winnende project wordt gekozen door een gerenommeerde jury waarin naast voorzitter Jacob van Rijs (MVRDV), Ronald van Huikeshoven (AM), Duzan Doepel (Doepel Strijkers) en Ditmar Henkel (Zuivergroen) zitting hebben. Harm Tilman (de Architect) is secretaris van de jury.

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 27 november 2014 in Amsterdam.

Winnaars

Afgelopen jaar won Paul de Ruiter de Award met Villa Kogelhof, volgens de jury “een statement in de geitenwollensokken-wereld die nog vaak met duurzaamheid wordt geassocieerd: waarom zou duurzaamheid geen Prada kunnen zijn?” Winnaar in 2012 was Equipe voor architectuur en urbanisme met Proyecto Roble, een in alle facetten en op alle schaalniveaus duurzame uitbreiding van de Van Helvoirt Groenprojecten in Tilburg.

De redactie kijkt uit naar je inzendingen!

Data

29 augustus 2014: Sluiting van de inzendingen
22 september 2014: Bekendmaking van de nominaties
27 november 2014: Prijsuitreiking in Amsterdam

Leden jury

Jacob van Rijs, MVRDV (voorzitter)
Ronald van Huikeshoven, AM
Duzan Doepel, Doepel Strijkers
Ditmar Henkel, Zuivergroen
Harm Tilman, de Architect (secretaris)

Meer informatie

Contact

Harm Tilman (h.tilman@dearchitect.nl)

Reageer op dit artikel