nieuws

3XN wint in Zweden

Architectuur

3XN is de winnaar van de architectuurcompetitie voor een nieuw onderwijsgebouw van de Mälardalen University in Eskilstuna, ten zuiden van Stockholm. Het project bestaat naast de renovatie van het modernistische publieke zwembad ook uit nieuwbouw van 18.250 m2. Het bureau versloeg Akitema, Christiansen & Co, Juul Frost, White, Wingårdh.

3XN wint in Zweden

Het winnende voorstel van 3XN bestaat uit een onderwijsgebouw voor 4000 studenten en 350 medewerkers. De nieuwbouw wordt opgesplitst waardoor eenheden ontstaan van verschillende hoogte en omvang. Hiermee sluit het gebouw aan bij de renovatie van het bad en ontstaat een synthese tussen de nieuwbouw en de bestaande bouw. Tegelijkertijd worden drie openbare pleinen gecreëerd die kunnen worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Een lichte gevel, afwisselend met open en gesloten delen zorgen voor dynamiek en voor de daglichtvoorziening.

3xN wint in Zweden 

In het ontwerp sluit de nieuwbouw volledig aan met het bestaande gerenoveerde openbare bad. Hierdoor ontstaat een functioneel ruimtelijk geheel. Het grotere volume van het hoofdbad krijgt een nieuwe bestemming en wordt de schoolbibliotheek, en door het plaatsen van het cafe en het studentenhuis in het openbaar bad, wordt het een sociale ontmoetingsplaats voor de studenten.

3xN wint opdracht in Zweden 

Een centraal atrium, een dubbelhoge aula, open studie gebieden en binnenplaatsen zorgen voor een gebouw met goede visuele verbindingen tussen de verdiepingen. Klaslokalen en collegezalen bevinden zich op de onderste drie verdiepingen. Op deze manier zullen de studenten van alle opleidingen worden gemengd. De administratieve kantoren zijn aan aan de bovenkant van het gebouw.

3xN wint in Zweden 

De Mälardalen University is met 13.000 studenten een van de grootste universiteiten van Zweden. Het opleidingsinstituut voorziet in 51 programma’s en 1000 opleidingen. De geraamde kosten voor de verbouwing zijn geschat op 49 miljoen euro.

3xN wint opdracht in Zweden

Reageer op dit artikel