nieuws

Optimaal klimaat voor Mauritshuis

Architectuur

Musea zien tegenwoordig ook de noodzaak in van energiebesparing, maar het is het optimale milieu voor een kunstwerk dat bepaalt hoe hard de meter écht draait.

Optimaal klimaat voor Mauritshuis

 

 

 

Dat is mede de reden waarom de stadsverwarming het gerenoveerde en uitgebreide ‘Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis’ in Den Haag alleen warm houdt. De klimaatinstallatie van het Mauritshuis staat op de zolder van het zeventiende-eeuwse stadspaleis.

De bestaande installatie regelde het binnenklimaat centraal: hierdoor werden de ruimten achter de gevels, waar de zon op een gegeven moment op schijnt, net zo warm als de ruimten achter de zonloze gevels. Kramer Segers die namens Arup als projectmanager toezag op de installaties voor het Mauritshuis: “Daar hebben we een extra regeling voor ontworpen die het binnenklimaat in elke ruimte afzonderlijk regelt.” In het gebouw zijn alle kieren opgespoord en gedicht om het binnenklimaat zo stabiel mogelijk te houden. Met dat in gedachten zijn alle luchtstromingen en mogelijke variaties daarop in kaart gebracht.

Mauritshuis 

Opening

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni officieel het Mauritshuis. Van 20.00 uur ’s avonds tot middernacht mag iedereen het museum gratis bezoeken samen met de openingstentoonstelling ‘Mauritshuis – het gebouw’.  

Het vernieuwde Mauritshuis is dubbel zo groot. Het heeft van Hans van Heeswijk architecten een ondergrondse uitbreiding gekregen naar het gebouw aan de overkant van de straat. De hoofdingang is verplaatst naar het voorplein. Tijdens de verbouwing ging de kunst van het Mauritshuis ‘op reis’, naar Japan, Amerika en Italië. In totaal heeft deze reizende tentoonstelling ruim 2,2 miljoen bezoekers getrokken.

Reageer op dit artikel