nieuws

Mauritshuis wordt geopend

Architectuur

Na een verbouwing van twee jaar opent de Koning volgende week het Mauritshuis. Het bekende Hollands classisistische pand van architect Jacob van Campen is volledig gerenoveerd en uitgebreid. Volgens directeur Emilie Gordenker komt het huis van de buren maar een keer vrij, vandaar dat het museum in 2007 besloot om ook het hoekpand Plein 26 aan te kopen. Naar ontwerp van Hans van Heeswijk architecten is onder het voorplein een nieuwe entreezone gecreëerd die beide panden op een logische manier met elkaar verbindt.

Terwijl het bladgoud  nog op de hekken wordt aangebracht kreeg de pers vandaag een preview. Door de verbouwing kan de poort weer open waardoor het museum als vanouds over de symmetrie-as wordt benaderd. Vanaf het plein daalt een trap af naar de nieuwe ondergrondse verbinding. Vanwege slimme doorsnedes en daklichten valt veel daglicht in de ruimte ontvangsthal. Door deze onder de straat door te trekken tot onder Plein 26 verschaft de hal direct inzicht in de nieuwe opzet van het museum.

 
Hans van Heeswijk in het nieuwe entreegebied onder het voorplein

“Verbouwingen en transformaties zijn veel interessanter dan nieuwbouwprojecten, omdat deze vaak tot verassende oplossingen leiden. Bij een topcollectie hoort een gebouw van topniveau, en ik denk dat we daarin geslaagd zijn. We hebben veel tijdloze materialen gebruikt en de verbinding ingetogen vormgegeven. Het is juist niet trendy, en daarmee duurzaam”, aldus Hans van Heeswijk. In Pand 26, tevens een Rijksmonument maar in art-deco stijl, zitten alle functies die moderne musea nodig hebben. Met een ruime brasserie, educatiezaal, bibliotheek, kunstwerkzaal en een extra flexibel in te delen tentoonstellingszaal voldoet het museum weer aan de eisen van deze tijd.

Het gebouw zit vol slimme oplossingen, waaronder een lift die tevens dienstdoet als tochtportaal. Bovendien gaat de eerste expositie over de geschiedenis van het gebouw van het Mauritshuis. Dus neem deze zomer een kijkje en koop daarna het septembernummer van de Architect, waarin het Mauritshuis uitgebreid besproken wordt.

Reageer op dit artikel