nieuws

Breeam Excellent voor nieuwbouw Nature’s Pride

Architectuur

De 40.000 vierkante meter grote nieuwbouw van groente- en fruit im- en exporteur Nature’s Pride in Maasdijk is onderscheiden met het duurzaamheidcertificaat Breeam-Nl Excellent. Aangezien voor dit type gebouwen normaliter geen Breeam-Nl certificaat kan worden afgegeven, is een speciale Bespoke-procedure gevolgd.

Nature’s Pride is één van Nederlands grootste im- en exporteurs van exotische groenten en fruit. Het bedrijf liet in Maasdijk een nieuw distributie- en verwerkingscentrum bouwen. Het concern wil verantwoordelijkheid nemen voor de impact die de bedrijfsactiviteiten hebben op de samenleving en het milieu. De realisatie van het nieuwe onderkomen markeert een volgende mijlpaal in dit streven. Het nieuwe bedrijfspand van Nature’s Pride behoort met de Breeam-Nl Excellent score tot de top-5 van meest duurzame distributiecentra van West-Europa.


Foto: Jeroen Musch

Het gebouw is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, waarbij onder andere nauw is samengewerkt met installatie- en energieadviseur DWA, constructeur IMd, Van Kempen Koudetechniek en aannemer Bouwbedrijf De Vries en Verburg. Het behalen van het hoge duurzaamheidniveau is volgens Paul de Ruiter het resultaat van een integraal ontwerpproces, waarbij het welbevinden van de mens centraal heeft gestaan. De ronde patio met daarom heen de kantine vormt het levendige hart van de 600 man grote organisatie. Gelijkwaardigheid, welbevinden, samenwerking en logistiek vormen de kernwaarden van het ontwerp. Veel aandacht in het ontwerp is besteed aan de logistieke stromen van zowel mensen als goederen, aan daglicht, uitzicht, transparantie, aan een optimaal (binnen)klimaat, hoogwaardige binnenafwerking en uiteraard aan de architectonische verschijningsvorm.

Oprichtster en directeur Shawn Harris van Nature’s Pride met het certificaat.
Foto: Nature’s Pride

Energiebesparing

Zeker binnen de AGF-sector is de hoge ambitie die is gehaald uniek. Door het innovatief toepassen van diverse technieken zijn er out of the box-oplossingen gecreëerd. De ingrepen in proces- en gebouwtechniek leveren een energiebesparing op van ruim dertig procent. Momenteel loopt er een vergunningsaanvraag voor een windmolen (3 megawatt) die langs de A20 voor het gebouw van Nature’s Pride komt te staan waardoor het gebouw energieneutraal zal worden.

Bouwproces

Het complex is in negen maanden gebouwd en operationeel opgeleverd door:

  • Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter
  • Hoofdaannemer: Bouwbedrijf de Vries en Verburg
  • Constructeur: IMd raadgevende adviseurs
  • Installatie, energie en BREEAM adviseur: DWA
  • W-installateur: Klimaatservice Holland
  • E-installateur: BAM techniek
  • Koelinstallaties: Van Kempen Koudetechniek
Reageer op dit artikel