nieuws

Winnaars Wienerberger Brick Award 2014 bekend

Architectuur

Wienerberger heeft vijf internationale projecten met een buitengewone baksteenarchitectuur beloond met de Brick Award 2014. De jury beoordeelde projecten op onder meer innovatieve vormgeving, ambachtelijk gebruik van het materiaal baksteen, functionaliteit, duurzaamheid en de energie-efficiëntie van het gebouw. Winnaar is het Kantana Film & Animation Institute in Thailand, dat is opgebouwd uit meer dan 600.000 handgemaakte bakstenen.

Winnaars Wienerberger Brick Award 2014 bekend
Architekt: Boonserm Premthada (Bangkok Project Studio)

Bangkok Project Studio imponeerde de jury met het Kantana Film & Animation Institute in Nakhon Pathom, Thailand. Bij dit gebouw heeft baksteen niet alleen een decoratief doel, maar is het bepalend voor de hele bouwconstructie. Het winnende opleidingscentrum is opgebouwd uit ruim 600.000 handgemaakte bakstenen. Het feit dat werklozen zijn opgeleid om het bouwwerk te realiseren, geeft aan dit project een extra sociale betekenis. Naast de hoofdprijs is ook de award in de categorie ‘speciale oplossingen’ aan dit project toegekend.

Belgisch succes

In de categorie ‘openbaar hergebruik’ overtuigde de Belgische Studio 51N4E met het Buda Kunstencentrum in Kortrijk. Een voormalige textielverffabriek op het eiland Buda is omgebouwd tot een royaal onderkomen voor culturele activiteiten. Bestaande bakstenen muren zijn schoongemaakt en gerenoveerd. Samen met het houtwerk en de betonnen kolommen geeft de gele baksteen het gebouw een bijna fluweelachtige uitstraling.

Overige winnaars

– Categorie Residential Use: John Lin/University of Hong Kong voor A House for All Seasons
– Categorie Public Use: LRO Lederer Ragnarsdóttir Oei GmbH & Co.KG voor het Ravensburg Art Museum
– Categorie Urban Infill: Architects Sol89 uit Spanje voor Cooking School in Ancient Slaughterhouse

Brick Award

De Brick Award van Wienerberger wordt sinds 2004 om de twee jaar toegekend. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 32.000 euro. Met de Brick Award toont Wienerberger hoe innovatief en veelzijdig het bouwmateriaal baksteen in de hedendaagse architectuur wordt gebruikt. De bijzondere baksteenconstructies zijn ingediend door internationale architectuurcritici. 

Kijk op www.brick14.com voor meer informatie over de winnende projecten. 

Reageer op dit artikel