nieuws

Uitslag ontwerpcompetitie Tampere, Finland

Architectuur

Uit de 42 aanmeldingen voor de ontwerpwedstrijd voor het Eteläpuisto park en omgeving in Tampere, Finland werden zes teams aangewezen voor verdere deelname. Rijnbout en Karres en Brands behoorden, net zoals KCAP, tot de geselecteerden. Het team van KCAP is uiteindelijk met het voorstel ‘Sunny Side of the City’ als een van de twee winnaars uit de bus gekomen.

Uitslag ontwerpcompetitie Tampere, Finland

 

Het stadscentrum van de tweede stadsregio van Finland is gelegen op een smalle landengte tussen twee meren. De opgave was om een hoogwaardig stedelijk woongebied te creëren met een programmering die zowel past in de stedelijke structuur als ook in het landschap, om recreatief gebruik te maken van de oevers en een natuurlijke verbinding met Hämeenpuisto Esplanade te realiseren.  

 KCAP_2 Het winnende voorstel van @KCAP

Winnend voorstel ‘Sunny Side of the City’

Het concept “Sunny Side of the City” brengt de stad naar het meer en het meer naar de stad. Nieuw leven wordt geïntegreerd in het park dat een publiek toegankelijke oeverzone voor iedereen biedt. Samen vormen het meer en de stad een katalysator voor de ontwikkeling van de hele stad en de grotere regio.

 KCAP_3Aerialview @KCAP

KCAP werkte samen met Arkkitehtistudio M Y Moisala Ylä – Anttila, Tampere; Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten, Zürich; Ramboll Finland Oy, Tampere / Traffic planning en Keoto AG, Zürich / Sustainable development and energy concept.

 KCAP_4De promenade uit het plan ‘Sunny Side of the City’. @KCAP

Tweede winnaar Seelake

Tovatt Architects Planners, Stockholm, Zweden  / City planning and architecture; Atelier Dreiseitl, Überlingen, Duitsland / Landscape planning, water services; Ramboll Finland, / Transport and infrastructure; Visualization Anna Kunst, GYF.

Nominatie Rijnboutt en Karres en Brands

In het ontwerp van Rijnboutt en Karres en Brands voor Eteläpuisto wordt de stad uitgebreid en getransformeerd. Bestaande historische gebouwen met de kenmerkende rode baksteen, zoals de Klingendahlfabriek, zijn het sociale en culturele middelpunt van het gebied.

 Finland, Rijnboutt Impressie van het plan van Rijnboutt en Karres en Brands. Impressie Rijnboutt

Het parklandschap dat van de hellingen van Pyyniki tot aan de monding van de Ratinansuvanto doorloopt, krijgt een nadrukkelijker plek in de stad en een sterke relatie met het meer door een grote landschappelijke trappartij. Het is de voortuin van Eteläpuisto, en tegelijk een uitloopgebied voor de binnenstadsbewoners van Tampere die via een lange boulevard vanuit het centrum langs Ratinansuvanto naar het park en het aangrenzende landschap kunnen lopen.

Vogelvlucht Karres en Brands Rijnboutt uit de ontwerpwedstrijd Tampere, Finland Vogelvlucht van het voorstel van Rijnboutt en Karres en Brands. Impressie Rijnboutt

In het park komt een restaurant, een spa, sport- en speelplekken, een vernieuwde ijsbaan en afwisselend rustige en intensief gebruikte plekken. In vier blokken binnen het grid zijn 800 nieuwe woningen gepland en een kinderdagverblijf. De woongebouwen bestaan uit meerdere woningtypen, hebben ruimte voor ateliers, werkruimtes en voorzieningen in de plint. 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel