nieuws

Agendatip: Architectuurkritiek in Utrecht

Architectuur

Het Utrechtse architectuurbulletin Post Planjer bestaat twintig jaar. Dit jaar komt er een volwaardige digitale poot van Post Planjer die de gedrukte edities aanvult en vice versa. Reden voor een feest en een goed gesprek over wat de lokale tijdschriftmakers bezighoudt. De redactie van Post Planjer grijpt dit omslagmoment naar een volwaardig digitaal tijdschrift en haar twintigjarig bestaan graag aan om de discussie over de invloed, toepassing en meerwaarde van digitale media in het Utrechtse ruimtelijk vakgebied te voeren.

Agendatip: Architectuurkritiek in Utrecht

Deze nieuwe website wordt feestelijk gelanceerd tijdens het jubileumdebat UNWEB op woensdagavond 21 mei in Kapitaal, in Utrecht. Tijdens het debat tast Post Planjer samen met sprekers en publiek nieuwe kansen voor architectuurkritiek af; welke verbanden zijn er tussen on- en offline kritiek, fast en slow media en wereldwijde en lokale scope?

In 2013 bestond Post Planjer 20 jaar. Het bulletin wist in al die jaren vast te houden aan haar doelstelling: het verscheen gratis en informeerde een publiek van zowel vakgenoten als breed geïnteresseerde Utrechters over de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in de stad. Reden tot een feest is er zeker: los van de drukker en de postbode werkte niemand betaald en toch wist Post Planjer met regelmaat te verschijnen. Van een gekopieerd vouwblad groeide Post Planjer uit tot een klein boekje, zo fraai vormgegeven dat het op zich al een hebbeding is.

Inhoudelijk vult Post Planjer het gat tussen de lokale kranten, die vooral schrijven over de politieke beslommeringen rond nieuwbouw en stadsontwikkeling, en de landelijke (vak)pers, die vooral aandacht heeft voor de grote projecten. Via Post Planjer maakten de lezers kennis met bijvoorbeeld de kapel van de Nikola-kommuniteit aan de Maliesingel (Regtop Ligtvoet Architecten), de meidenhangplek in het Watertorenpark (IBU) of de nieuwe hostel aan de Maliebaan (BAR ARchitecten).

Jubileumdebat UNWEB

De opwaardering van de website was binnen de redactie voer voor discussie over de positie van de architectuurkritiek en over de positie, kansen en invloed van digitale media voor het ruimtelijk vak. Tijdens het jubileumdebat UNWEB verkent Post Planjer de tegenstelling tussen on- en offline, fast en slow media en wereldwijde en lokale scope in de architectuur en architectuurkritiek. Dit wil Post Planjer op die avond doen samen met haar lezer en andere stadsliefhebbers.

Speciale gasten en sprekers tijdens de avond zijn redacteur Klaske Havik van architectuurtijdschrift OASE (publiceert stug veel tekst op papier), twitteraar Vincent Houtman (fotografeert dagelijks een Utrechtse buitensituatie) en architectuurfilosoof Jacob Voorthuis (TU Eindhoven). Friso Wiersum leidt het gesprek. Tijdens UNWEB wordt de nieuwe website gelanceerd. Op het web zet Post Planjer in op fotoreportages, beeldblogs en korte architectuurrecensies. De redactie blijft twee keer per jaar een fraai vormgegeven papieren publicatie uitbrengen. Het eerstvolgende gedrukte jubileumnummer komt uit tijdens de Dag van de Architectuur op 20 juni.

Programma

Het debat vindt plaats van 20 tot 21.30 uur, waarna het feest volgt, van 21.30 uur tot middernacht, bij Kapitaal aan de Plompentorengracht 4. De toegang is gratis. UNWEB is mede mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van het Carel Nengermanfonds, Fentener van Vlissingenfonds en Prins Bernhardcultuurfonds.

 

Reageer op dit artikel