nieuws

Werk voor herbestemmers

Architectuur

Om eigenaars van leegstaand vastgoed in contact te brengen met architecten en andere creatieve partijen, organiseren we ook dit jaar weer het Transformatieplein. Samen met Vastgoedmarkt en Cobouw matchen we tijdens de PROVADA van 3 t/m 5 juni beleggers en vastgoedeigenaren, gemeentes en financiers aan architecten, aannemers, advies- en ingenieursbureaus, toeleveranciers en projectinrichters. De eerste leegstaande gebouwen zijn al aangemeld, door de gemeenten Rotterdam en Den Haag.

Werk voor herbestemmers

De gemeente Rotterdam heeft vier leegstaande gebouwen aangemeld voor het Transformatieplein, waaronder twee Rijksmonumenten. Een daarvan is het beroemde Schielandshuis in Rotterdam uit 1665 dat tot voor kort dienst deed als museum. De gemeente is eigenaar van dit Rijksmonument van 4525 m2 en heeft nog geen concrete plannen voor de nieuwe toekomstige functie. De gemeente wil weten of er een centrale vraag te benoemen is en welke functies denkbaar zijn die recht doen aan het historisch belang van het gebouw. De gemeente heeft de voorkeur voor een publieksfunctie en hoopt dat het gesloten karakter van het gebouw kan worden veranderd in een meer naar buiten gerichte uitstraling. 

Ook De Nieuwe Boompjes (foto onder) is een kandidaat voor transformatie. Dit Rotterdamse kantoorgebouw uit de jaren vijftig was oorspronkelijk een bank en bevat behalve kantoorruimtes ook kluizen en woningen op de bovenste 2 lagen. De gemeente wil het gebouw van bruto 11.600 m2 transformeren naar typische stadsfuncties en combinaties daarvan. De doelgroepen moeten zich aangetrokken voelen door de structuur van het gebouw de locatie in de stad en aan het water, de uitstraling.

 

Den Haag

De RVOB biedt vijf panden in Den Haag aan. Daaronder bevinden zich leegstaande defensiegebouwen, zoals het voormalige Instituut Defensie Leergangen uit 1985, en lege kantoren zoals het gebouw aan de Anna van Hannoverstraat (foto onder), waarin het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid huisde. Dat laatste gebouw van ca. 60.190 m² is ontworpen door architect Herman Hertzbeger en is in 1990 opgeleverd. Kenmerkend voor het gebouw zijn de zestien achthoekige kantoortorens die rondom een langgerekte straat zijn gesitueerd. De plattegrond van het gebouw is eigenlijk niet meer dan zestien achthoeken. Het gebouw heeft een symmetrische opbouw met aan de spoorzijde een hoogte van acht verdiepingen en aan de Schenkkade een hoogte van zes verdiepingen. De kantoorruimtes zijn gesitueerd boven de parkeergarages waardoor er vanuit de kantoren uitzicht is over de spoordijk.

Architecten die belangstelling hebben voor deelname aan het Transformatieplein kunnen zich aanmelden via www.transformatieplein.nl.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel