nieuws

Renovatie Poesjkin in Moskouse handen

Architectuur

De renovatie van het Poesjkin Museum in Moskou staat na de terugtrekking van Norman Foster nog steeds op de agenda. Via een ontwerpwedstrijd, beoordeeld door David Chipperfield, zijn drie in Moskou gevestigde architecten in de race voor de prestigieuze opdracht.

Renovatie Poesjkin in Moskouse handen

 

 

De beslissing komt acht maanden nadat Norman Foster zijn ontslag had aangekondigd voor de opdracht. Deze beslissing volgde op de Moskouse bouwcommissie onder leiding van stadsarchitect Sergej Kuznetsov. Zij vonden dat de sterarchitect te weinig persoonlijke betrokkenheid bij het project toonde. De commissie stelde daarop een ultimatum van een maand. Waarop Foster reageerde dat hij zich al twee maanden eerder had teruggetrokken omdat volgens hem de Moskouse autoriteiten hem te weinig in de uitvoering van het plan betrokken. Een nieuwe ontwerpwedstrijd volgde.

Hieruit zijn drie bureaus uit Moskou geselecteerd, Moskou Project Meganom, Reserve en Sergey Skuratov Architecten. Zij hebben tot 12 juni de tijd om hun ontwerpvoorstel, gebaseerd op het plan van Foster, in te dienen. De winnaar wordt op 24 juni bekend gemaakt.

Museum Stad

Het museum, vernoemd naar de beroemde Russische dichter Poesjkin, is het grootste centrum voor Europese kunst van Moskou. De renovatie en uitbreiding van het museum is een van de meest prestigieuze en controversiële bouwprojecten van Rusland. In 2009 trok de Russiche regering 500 miljoen euro uit voor het ontwerp ‘Museum Stad’ van Foster. Het plan voorziet in de vergroting van het museumoppervlak naar 125 duizend vierkante meter. Ook is de bouw voorzien van een concerthal en een bibliotheek.

Bron: AJ

Reageer op dit artikel