nieuws

Nieuwe functie St. Augustinuskerk Amsterdam

Architectuur

De St. Augustinuskerk op de Amsterdamse Nieuwendammerdijk wordt een Memorarium; een spirituele belevingsruimte en gedenkplaats in de ruimste zin van het woord. Een bijzondere plaats voor het houden van niet kerkelijke plechtigheden, het bijzetten van urnen en nabestaanden de ruimte en mogelijkheid biedend de mensen te gedenken die hen zijn ontvallen.

Nieuwe functie St. Augustinuskerk Amsterdam
SONY DSC

 

Een Memorarium biedt onder meer een binnencolumbarium. De rijksmonumentale omgeving van de St. Augustinuskerk met zijn zijn rijke geschiedenis is hiervoor bijzonder geschikt, aldus de nieuwe eigenaar KT Beheer uit Bunschoten. Naast het binnencolumbarium zijn er ook een koffieruimte, urnencrypte, een gedenkmuur, een gedenk- of bedeplaats en een 24-uursruimte. Belangrijk aspect is dat er altijd een gastvrouw/heer aanwezig is als aanspreekpunt. De Augustinuskerk blijft in de vorm van Memorarium Amsterdam ook voor het algemene publiek behouden. De uiteindelijke overdracht van de kerk zal in oktober 2014 geschieden.

De nieuwe eigenaar laat bij het uitvoeren van de nodige aanpassingen de rijksmonumentale kerk zoveel mogelijk in tact. Wel zullen binnen aanpassingen nodig zijn om de ruimte als urnenbewaarplaats in te richten. In de eerste fase zal één van de twee zijbeuken worden ingericht als columbarium. Naar verwachting zal de aanpassing tot Memorarium in het voorjaar van 2015 gereed zijn.

De verkoop van de St. Augustinuskerk is onderdeel van de opdracht van pastoor N.A. van der Peet om het aantal kerkgebouwen in Amsterdam-Noord terug te brengen van vijf naar één. “Nu zijn nog maar twee kerken in gebruik, de St. Augustinuskerk en de Stephanuskerk. Deze laatste wordt gerenoveerd en zal straks dienen als kerk voor heel Amsterdam-Noord. Wanneer die renovatie is afgerond, zal de St. Augustinuskerk aan de eredienst worden onttrokken en worden ingericht als Memorarium.

Reageer op dit artikel