nieuws

World Expo 2025 naar Rotterdam

Architectuur

Vijftien ondernemers willen dat Rotterdam in 2025 gastheer is van de World Expo in 2025. Rotterdam is volgens hen niet alleen een show case, maar ook een business case voor tientallen delta’s in de rest van de wereld. De ondernemers worden bijgestaan door architect Erick van Egeraat, die het ‘quality team’ leidt dat toeziet op het concept. Hoogleraar transitie Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit waarborgt de inhoudelijke propositie in de academic council. De Rotterdamse ondernemer drs. Cees de Bruin van de Indofin Group zit de governance council voor.

World Expo 2025 naar Rotterdam

Volgens de groep zal de groei van de wereldeconomie de komende eeuw voornamelijk plaatsvinden in delta’s. “Door de transitie die Rotterdam doormaakt op het gebied van energie en grondstoffen te demonstreren én de impact hiervan op de maritieme en offshore industrie, wordt de kennis samenhangend geëtaleerd aan de rest van de wereld. Deze delta’s liggen altijd in kwetsbare geografische posities. Rotterdam laat zien dat het daar goed toeven is voor inwoners en bedrijven”, aldus het persbericht.

Presentatie plan

Deelnemers zijn Pieter van Oord (Van Oord), Roland Pechtold (Nova Terminals), Joop Wijn (ABN AMRO), Erik Hoving (KPN), Daan Sperling (TBI), Jan Bert Schutrops (Vopak), Lorike Hagdorn (TNO), Peter Goedvolk (AEG Invest), Jacco Visser (KPMG), Rob Nijst (VTTI), Yves Luca (AVR) en Erik Oostwegel (Royal HaskoningDHV).

De groep ondernemers trekt er zes maanden voor uit om te komen tot een plan van aanpak. Medio september 2014 publiceren zij dit en bieden ze het aan de verschillende overheden aan. De verwachting is dat in de zomer van 2015 er een daadwerkelijke keuze wordt gemaakt of er een bid wordt uitgebracht aan het Bureau International des Exposition in Parijs.

Transitie circulaire economie

Initiatiefnemer is de Rotterdamse ondernemer Leendert Bikker. Hij wil een zichtbare bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van de Rotterdamse regio. “Nederland kan met de Rijn-Schelde-delta wereldwijd voortrekker zijn in de transitie naar een circulaire economie. Het draagt bij aan onze nationale industriële agenda en biedt perspectief voor iedereen, met name voor het beroepsonderwijs. Die kans hebben we nu en krijgen we maar één keer”, aldus Bikker.

Naast Erick van Egeraat en Jan Rotmans zit de Rotterdamse ondernemer Cees de Bruin van de Indofin Group de governance council voor.

Reageer op dit artikel