nieuws

Winnaars skyscraper competition 2014

Architectuur

Verticale treinen, eeuwenoude Koreaanse bouwmethoden of de leegloop van Detroit. Diverse inspiratiebronnen vormen de basis voor de winnende concepten van de Evolo Skyscraper Competition. De wedstrijd is een zoektocht naar buitengewone ideeën voor verticaal wonen, waarin op een nieuwe manier gebruik wordt gemaakt van technologie, materialen, programma’s, esthetiek en ruimtelijke structuren. De inzendingen zijn vaak opvallend en liggen tegen het utopische aan.

De verrassende winnaar van dit jaar is geen high-tech idee, maar een innovatieve heruitvinding van ‘Hanok’, een oude Koreaanse bouwmethode. Doordat dit bouwsysteem met de komst van nieuwe appartementencomplexen in de jaren ’70 langzaam verdween, is het straatbeeld drastisch veranderd. Het concept grijpt terug op het oude beeld doordat het is gericht op een verticaal gebruik van de lokale techniek, die oorspronkelijk alleen voor éénlaags gebouwen werd gebruikt.

De inzenders nemen het begrip skyscraper erg breed. Veel concepten reiken niet alleen tot de wolken, maar ontwikkelen zich in meerdere dimensies. Onder deze verticale steden valt bijvoorbeeld de Urban Alloy Tower, een concept dat wonen nabij ‘transportation hubs’ mogelijk moet maken. De inzending kreeg een eervolle vermelding voor het gebouw dat als een uitvergroot stuk koraal midden op een knooppunt in New York ligt.

 Urban Alloy Tower NY – eervolle vermelding

Gelikte renderings
De jury bestaat uit grote namen uit de architectuur- en designwereld, onder wie dit jaar twee Nederlanders: Wiel Arets en Kas Oosterhuis. Uit 525 inzendingen vanuit 43 landen zijn drie winnaars uitgeroepen en twintig eervolle vermeldingen gemaakt. Zoals bij veel wedstrijden is naast de concepten zelf veel aandacht besteed aan de beelden. Alleen al voor de ‘artist impressions’ is het de moeite waard om een blik op de beste inzendingen te werpen.

Reageer op dit artikel