nieuws

Verplaatsbaar eenpersoonshuis in de maak

Architectuur

Aannemingsbedrijf Heijmans introduceert een tijdelijk en verplaatsbaar huis voor jonge eenpersoonshuishoudens. De Heijmans ONE verbindt tijdelijk huren en tijdelijk locatiegebruik van braakliggende gebieden in de stad.

Verplaatsbaar eenpersoonshuis in de maak

Het verplaatsbare huis kenmerkt zich door een grote binnenhoogte en een eigen terras en wordt compleet geleverd met badkamer, keuken en kastenwanden. Het ontwerp is opgebouwd uit een massief houten casco en zonnepanelen op het dak.

De woning is bedoeld voor ambitieuze alleenstaanden van 25 tot 35 jaar. Deze mensen, veelal afgestudeerd, willen graag op een centraal gelegen plek in de stad wonen. Zij dreigen volgens Heijmans echter tussen wal en schip te vallen, omdat hun woonbehoefte en besteedbaar inkomen onvoldoende aansluiten op het huidige woningaanbod. Volgens het CBS telt Nederland op dit moment zo’n 2,7 miljoen eenpersoons huishoudens, waarvan ongeveer twintig procent onder de 35 jaar. Tot 2050 komen er nog eens 200.000 jonge eenpersoons huishoudens bij.

Heijmans start binnenkort met de bouw van twee prototypes voor het terrein van SPARK in Rosmalen. De woningen zijn voor de zomer gereed en worden opengesteld voor het publiek. De aannemer realiseert ze in samenwerking met Moodworks Architecture en is momenteel met potentiële partners in gesprek over nieuwe financieringsmodellen en de verdere verduurzaming van het concept. Het streven is om Heijmans ONE in de toekomst cradle to cradle en  zelfvoorzienend te maken.

Innovatie Boost Markt

Het concept werd deze week samen met een biobased additief voor asfalt en een portal voor informatieuitwisselen over bouwprojecten geselecteerd als winnaars op de Innovatie Boost Markt

Rogier Rijkers, jurylid en hoofdredacteur Cobouw: “Heijmans ONE speelt in op het probleem dat vrijwel iedere Nederlandse gemeente kent met leegstaande gronden. Door te investeren in deze woningen kunnen gemeenten toch aan hun gronden verdienen. Het concept kijkt verder dan alleen het probleem van de jonge single.”

De concepten strijden vrijdag 23 mei om de eindzege.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel