nieuws

gmp ontwerpt Nationaal Stadion in Libië

Architectuur

Voetbal houdt geen rekening met oorlogen, misère en onderdrukking. Het balletje rolt gewoon verder. Niet al te lang geleden was Tripoli in Libië beeld van geweld en binnenlandse onlusten, in 2017 is het land gastheer van de Afrika-Cup. gmp ontwierp hiervoor het nieuwe nationale stadion.

gmp ontwerpt Nationaal Stadion in Libië
Nationalstadion Tripolis Projektart: Direktauftrag 2014 Projektbeschreibung: Nationalstadion im neuen Sportpark in Tripolis, Libyen Entwurf: Volkwin Marg und Hubert Nienhoff mit Hans-Joachim Paap Partner: Hubert Nienhoff Assoziierter Partner: Hans-Joachim Paap Projektleitung Nikolei Reich Auftraggeber: Masterplan Libya, Tripolis, Kronberg Bauherr: Lidco – Libyan Investment and Development Co. Tripolis Sitzplätze: 71.000

Het sportcomplex gaat plaats bieden aan 71.000 toeschouwers en komt aan de westelijke rand van de stad, dicht bij de zee. Het ontwerp van Volkwin Marg en Hubert Nienhoff van gmp omvat een overdekt zwembad, een multifunctionele arena en een ‘Family Sportsworld’. Het complex wordt gebouwd rond een cirkelvormige bassin van circa 500 diameter. In het ontwerp wordt symbolisch verwezen naar het cijfer drie, zoals de drie is vertegenwoordigd in de naam Tri-polis (stad van de drie).

gmp nationaal stadion tripoli 

Het middelpunt in het is ontwerp geplaatst op een kegelvormige sokkel, de andere drie gebouwen die onderdeel zijn van het stadion, zijn aangebracht als in een driehoek. De symboliek van het stadion komt ook terug in drie belangrijke architectonische elementen: steen, het bovenste balkon van het gebogen hoofdgedeelte en de dragende dakconstructie die wordt ondersteund door drie bogen. Het interieur van de arena gaat bestaan uit drie tribunes.

Nationaal stadion Tripoli 

Reageer op dit artikel