nieuws

Eerste 3D-geprinte bouwmuur een feit!

Architectuur

Met het onthullen van een 2 x 2 x 3 meter groot 3D geprint bouwblok opende onlangs wethouder en locoburgemeester van Amsterdam Carolien Gehrels officieel het 3D Print Canal House. Een bouwplaats waar ‘live’ onderzoek wordt gedaan naar, en wordt gebouwd aan het 3D printen van een grachtenpand op ware grootte.

Eerste 3D-geprinte bouwmuur een feit!

Openingsweekend groot succes

Meer dan 700 bezoekers bezochten de bouwplaats van het 3D-geprinte grachtenhuis, tijdens het eerste weekend. Vooral de ‘KamerMaker’ de grote 3D printer, en de eerste 3D geprinte bouwmuur leverde veel verbaasde reacties op.  Op het expo terrein zijn tevens de 3D-geprinte schaalmodellen te zien van het huis, die later ook op ware grootte zijn te zien en ‘live’ worden uitgeprint. Bezoekers kunnen met behulp van hun smartphone luisteren naar een audiotour die het hele bouwproces stap voor stap uitlegt. Door het kopen van een entreekaartje van €2,50 helpen bezoekers mee aan de bouw van het huis. Het 3D Print Canal House wordt gebouwd in Amsterdam Noord, vlakbij Amsterdam Centraal station.

Bouwplaats, museum en onderzoeksplek

“Het 3D Print Canal House is een uniek project omdat het zowel een bouwplaats, een museum als een onderzoeksplek is” aldus Hans Vermeulen van DUS architects, initiator van het project. “Met het 3D printen van de eerste bouwmuur vieren we de start van het onderzoek naar de mogelijkheden van digitale productietechnieken voor de bouw”. Het totale project duurt 3 jaar. Hedwig Heinsman van DUS: “We hopen dat dan het enthousiasme van de bezoekers over 3 jaar nog net zo groot is als nu, en dat het huis is gegroeid tot een volwassen 3D geprint gebouw waar de verschillende kamers met verschillende constructies en materiaaleigenschappen iets vertellen over het moment waarop ze zijn geprint. En dat het 3D Print Canal House een permanente plek wordt voor pionieren in design en architectuur.”

Reageer op dit artikel