nieuws

Bewonersinitiatief De Rijkskas

Architectuur

Op de Weteringschans, ingeklemd tussen monumentale panden, ligt een nooit bebouwd terrein. Dit was vroeger ooit een plantsoen, met doorzichten naar de Singelgracht en het Rijksmuseum. De onzekere toekomst van dit terrein daagde enkele bewoners in de buurt uit om zelf met een leefbare invulling te komen: De Rijkskas. Space & Matter maakte de eerste visualisaties van de kas.

Bewonersinitiatief De Rijkskas

Met de Rijkskas willen de initiatiefnemers de stad, haar bewoners en bezoekers een nieuwe ervaring bieden. In de kas moeten kruisbestuivingen tussen kunst, cultuurhistorie, techniek, stadslandbouw en educatie worden gerealiseerd. Het ideaal is een plek waar (school)kinderen kunnen leren hoe verloren gewassen groeien en kunst eet- en tastbaar wordt gemaakt, waar kennis wordt uitgewisseld en waar mensen worden geïnspireerd en nieuwsgierig worden gemaakt naar technische innovatie en voedselproductie.

 

Onder het glazen dak van de Rijkskas worden historische gewassen geteeld die op kunstwerken in het Rijksmuseum zijn afgebeeld. Deze gewassen worden vervolgens verwerkt in het menu van het museumrestaurant. De verdieping hieronder biedt ruimte voor een auditorium voor lezingen over kunst, stadslandbouw, voedsel en innovatie. Ook behoort accommodatie voor een scientist, artist of curator in residence tot de mogelijkheden. Daarnaast is er ook ruimte voor een culturele en educatieve opvang voor kinderen, waarbij ouders hun kinderen enige tijd spelenderwijs kennis kunnen laten maken met voedsel.

De bezoekers die per fiets komen, kunnen deze in de stalling op de onderste verdieping plaatsen. Deze stalling zal tevens een aantal plaatsen voor buurtbewoners reserveren. Hiermee wordt meteen een leefbaarheidsprobleem in de buurt opgelost. De ronde raampartijen van het Rijksmuseum vormen de inspiratie voor de vormgeving van de transparante Rijkskas. Belangrijke zichtlijnen zijn in het ontwerp van Space Matter gerespecteerd en de bouwhoogte van de kas is hierop afgestemd.
De komende periode zijn de initiatiefnemers op zoek naar steun en partijen die een bijdrage willen leveren, zodat we de plannen voor de Rijkskas verder kunnen ontwikkelen. Kijk hiervoor op hun Facebookpagina.

 

Reageer op dit artikel