nieuws

Aluminium voetbalstadion voor FC Bate Borisov

Architectuur

Een goed ontwerp moet meer zijn dan alleen een onderkomen voor zijn functie. Zo bewijst OFIS Arhitekti in het nieuwe stadion voor voetbalclub FC Bate Borisov. De club spelend in de Belarusian Premier Leage heeft een stadion gekregen met een aluminium gevel met op strategische plekken uitsnede die de ovale vorm een uitstekende akoestiek geven.

Aluminium voetbalstadion voor FC Bate Borisov

 

Het nieuwe stadion in Borisov, gelegen in het hart van de republiek Slovenië,vervangt het huidige Borisov City Stadion uit de jaren 80. Hierin konden ‘slechts’ 5000 toeschouwers de verrichtingen van ‘hun’ club bijwonen.

 OFIS Slovenie 

Het FC Bate Borisov Stadium van OFIS, (opgericht in 1998 door Rok Oman en Spela Videcnik in Ljubljana) is volgens de ontwerpers “een ronde dome die de indruk wekt een gesloten object te zijn die desondanks zijn (kleine) formaat toch de uitstraling heeft van een groot, dominant, en krachtig landmark.”

De perforaties zijn aangebracht langs de vier afgeronde zijkanten van de buitenschil.Het bovenste deel is gesloten en vormt een golvende beschutting voor de toeschouwers tegen de verschillende weersomstandigheden. Het stadion biedt plaats aan 13.000 toeschouwers en moet eind van het jaar klaar voor actie zijn.

 OFIS Slovenie 

Tweede stadion

Het is niet het enige stadion van de stad, ook het FC Dynamo Minsk Stadion, gebruikt voor de Europese wedstrijden, krijgt een transformatie. Dit stadion is officieel gebouw in 1930, gereconstrueerd na de Tweede Wereldoorlog en gemoderniseerd voor de Olympische Spelen van Moskou in 1980. Het stadion werd twee jaar geleden gesloten voor de transformatie.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: PC Bate en regering Belarus
3.628 m2 publieke functies
480 m2 kantoorruimtes
2.000 m2 serviceruimtes
12.896 zitplaatsen
620 VIP-plaatsen
100 persplaatsen
800 parkeerplaatsen

Reageer op dit artikel