nieuws

Waar blijft de Architect?

Architectuur

Op 13 februari is het zover: dan presenteren wij de nieuwe Architect. Wat er allemaal nieuw aan is, houden we nog even geheim. Ook zullen we dan de cover onthullen, al lichten we de komende dagen alvast wat tipjes van de sluier op.

Waar blijft de Architect?

Het afgelopen jaar voerden we diverse panelgesprekken met onze abonnees en lezers. Over hun werk, hun rol als architect, de ontwikkelingen in de markt en de positie van vakblad de Architect. Hieruit bleek dat architecten behoefte hebben aan analyses, geschiedenis, achtergrondinformatie en praktisch toepasbare kennis geplaatst in de maatschappelijke en culturele context. Kortom: verdieping.

Rake architectuurkritiek

Naar aanleiding van deze vruchtbare sessies hebben wij hard gewerkt aan een vernieuwde redactionele formule en vormgeving. Het eerste nummer ligt op 13 februari in de brievenbus van abonnees. Waar gaat het om? We willen onze lezers op drie kerngebieden ondersteunen, namelijk strategie, proces en uiteraard ontwerp. Dat laatste is wat je van ons gewend bent. Het goed documenteren van relevante projecten, vergezeld van een rake architectuurkritiek is wat de Architect sinds haar oprichting in 1970 heeft gedaan en nagestreefd. Maar vanaf 2014 gaan we dus een stapje verder.

Projecten

Een aantal dingen verandert ook niet. Wat blijft zijn de projectbesprekingen. Het goed documenteren van relevante projecten, vergezeld van een rake architectuurkritiek, is wat de Architect sinds haar oprichting in 1970 heeft gedaan en nastreeft. Vanaf nu gaan we daarin een stapje verder: we reserveren meer pagina’s per project om verdiepende teksten, mooie beelden, heldere plattegronden en technische detailtekeningen goed tot hun recht te laten komen.

Ieder gebouw vertelt een verhaal of speelt een rol in een verhaal dat bijvoorbeeld gaat over huisvesting, economie of symboliek. We richten ons op vooral die gebouwen die een verbetering inhouden ten opzichte van hun voorgangers. Gebouwen die de manier veranderen waarop we in de stad wonen of de publieke ruimte gebruiken. Gebouwen die iets toevoegen aan de articulatie van ruimte, gebruik en vorm.

Ben je benieuwd hoe? Lees dan nu alvast de blog van Harm Tilman en houd onze website de komende dagen in de gaten…

Reageer op dit artikel