nieuws

Het nieuwe digitale informatieteken voor erfgoed

Architectuur

Richt je smartphone op een gebouw en krijg digitale informatie: dat is een app van Meerhierover. Deze organisatie heeft een klein, zichtbaar, blauw teken ontwikkeld dat overal op past en via de mobiele telefoon heldere en relevante informatie geeft over achtergronden en gebruiksmogelijkheden. Voorbijgangers kunnen hun mobiele telefoon gebruiken om via dat teken gebruiks- en achtergrondinformatie te krijgen over het gebouw waarvoor zij staan.

Het nieuwe digitale informatieteken voor erfgoed

Gebouwen die deelnemen aan Meerhierover krijgen een klein, blauw teken dat op een bestaand bord of een andere plaats kan worden bevestigd. Het teken kan een QR-code, een webadres of een NFC-chip bevatten (Near Field Communication, de techniek die ook in de ov-chipkaarten wordt gebruikt) die leidt naar een mobiele website die informatie presenteert over het gebouw waarvoor zij zich bevinden.

Telefoon wordt informatiekanaal

Meerhierover bestaat uit kleine, uniforme websites die zich aan elk apparaat aanpassen, dus ook aan alle verschillende types mobiele telefoons. Dat is belangrijk, omdat de telefoon in hoog tempo het belangrijkste communicatiekanaal aan het worden is.

Omdat de telefoon weet waar de gebruiker zicht bevindt (gps) kan de informatie gericht worden aangeboden. Desgewenst kunnen gebouwen aan elkaar gekoppeld worden zodat er een route ontstaat. De desktopversie biedt bovendien zoekfuncties op allerlei soorten gebruik en typering.

Voor de hele erfgoedwereld

Meerhierover wil relevante gebruiksinformatie over bijzondere gebouwen geven op een  laagdrempelige en toekomstbestendige manier. In 2013 is de pilot van het project op succesvolle wijze afgerond. Dankzij de steun van fondsen kan Meerhierover nu doorgroeien naar een landelijk bekende dienst.

Reageer op dit artikel