nieuws

EU: driejaarstermijn mag worden verruimd

Architectuur

De verruiming van de driejarige referentietermijn in de nieuwe Richtlijn van de Europese Unie is een feit. Vorige week is de nieuwe aanbestedingsrichtlijn vastgesteld, inclusief de door de BNA bepleite opening. “Een mooie beloning voor onze lobbyinspanningen in Brussel”, volgens BNA-directeur Fred Schoorl.

EU: driejaarstermijn mag worden verruimd

 

 

De lidstaten moeten de Richtlijn binnen twee jaar implementeren. Dat betekent dat de Richtlijn voor 1 april 2016 wet moet zijn in Nederland. De BNA is betrokken bij dat implementatieproces. Ook is de BNA betrokken bij de inmiddels ingezette evaluatie van de aanbestedingswet 2012.

De BNA heeft zich voor deze wijziging van de richtlijn zo’n drie jaar hard gemaakt. “De driejarige periode leidt regelmatig tot problemen bij architecten- en ingenieursbureaus. Die kunnen maar een beperkt aantal projecten per jaar uitvoeren en een project is vaak niet binnen drie jaar volledig voltooid. Ook de crisis zorgt voor minder projecten”, schetst Schoorl in Cobouw de problemen met de huidige referentieperiode.

Dat geldt zeker voor de kleinere bureaus die door hun beperkte omvang en productie op die manier uit de markt gedrukt worden. “De BNA vindt dat de driejarige referentieperiode de daadwerkelijk mededinging bij de ontwerpdiensten van architecten en ingenieurs blokkeert”, is de klacht.

 Meer informatie over de Europese richtlijnen

Bron: BNA & Cobouw

Reageer op dit artikel