nieuws

Antwerpen ontslaat stadsbouwmeester Borret

Architectuur

Het schepencollege van Antwerpen besliste eind vorige week dat de samenwerking met stadsbouwmeester Kristiaan Borret wordt beëindigd. Dat bericht de Vlaamse krant De Standaard in haar editie van vanochtend.

Antwerpen ontslaat stadsbouwmeester Borret

Sinds de Nieuwe Vlaamse Alliantie (N-VA) aan de macht is, zijn in Antwerpen sterke bezuinigingen doorgevoerd en behoort stadsvernieuwing niet meer tot de prioriteiten. De Vlaams nationalisten zien een stadsbouwmeester als onafhankelijk ruimtelijk klankbord tussen markt en beleid niet zitten. De directe band tussen politici en ontwikkelaars wordt in ere hersteld.

Verbindingsinstrument

Afgelopen jaar is de stadsbouwmeester nog de tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur toegekend. Bij die gelegenheid zei de Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) dat Borret architectuur “niet als een alleenzaligmakend paradigma (beschouwt), maar als een instrument om onze ruimte in al haar facetten te verbinden”.

Kristian Borret was sinds mei 2006 werkzaam in Antwerpen. Als stadsbouwmeester waakte hij over de kwaliteit van de stedelijke ruimte en adviseerde hij vanuit een onafhankelijke positie het schepencollege en de stedelijke diensten. In 2011 is zijn mandaat nog voor vijf jaar verlengd.

Al langer was bekend dat de samenwerking met het nieuwe stadsbestuur moeizaam verliep. Vorig jaar moest Borret al een flinke teleurstelling verwerken, toen zijn afdeling werd ingekrompen van acht naar twee personen. Onder andere Peter Swinnen, de huidige Vlaams Bouwmeester, nam het toen voor hem op. Uiteindelijk heeft hem dat niet geholpen.

Bekijk hier de ontslagbrief van Kristian Borret. 

Reageer op dit artikel