nieuws

VKG Architectuurdag 2014

Architectuur

Gisteren vond voor de tiende keer de uitreiking van de VKG Architectuurprijs plaats. De middag vol inspiratie stond in het teken van het thema ‘Vernieuwen doe je niet alleen’. Richard de Jeu en Janjaap Ruijssenaars daagden de bezoekers uit samen na te denken over technologie en creativiteit.

VKG Architectuurdag 2014

Tien jaar geleden ontstond de VKG Architectuurprijs als een intermezzo tijdens een ledenvergadering van de Vereniging Kunststof Gevelelementen industrie. Ondertussen is de prijs uitgegroeid tot een inspirerende dag voor architecten en opdrachtgevers. Deze jubileumeditie vindt plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen en staat in het teken van samenwerken. “Want vernieuwen doe je niet alleen. Daar heb je samenwerking voor nodig,” spreekt Albert Zegelaar (directeur van de VKG).

Albert Zegelaar

Blijven ontwikkelen

In Nederland werden de eerste kunststofkozijnen in de jaren zeventig toegepast. Daarmee begint het kunststofkozijn eigenlijk pas net volwassen te worden. De eerste generatie kozijnen kende een slecht imago vanwege de witte kleur en de grove vormen. Er werden zelfs vergelijkingen gelegd met afwasteilen en regenpijpen. 

Tegenwoordig kunnen de kozijnen in veel verschillende uitstralingen worden uitgevoerd en worden ze al veel meer toegepast. Maar het materiaal dient verder ontwikkeld te worden om de huidige ontwikkelingen bij te blijven. “De vraag is, hoe we onszelf opnieuw uitvinden. In de bouw, in de architectuur en in de industrie zelf,” aldus hoofdredacteur Harm Tilman van de Architect. 

Verleden, heden, toekomst

Tijdens de middag spreken Richard de Jeu (METRI Fact Based Advisory) en Janjaap Ruijssenaars (Universe Architecture) over hun perspectief op de huidige ontwikkelingen. Waar De Jeu bezig is met de lineaire technologische ontwikkelingen van de toekomst, bekijkt Ruijssenaars projecten juist vanuit het verleden.

Richard de Jeu

De Jeu vertelt over de snelheid van technologische ontwikkelingen in de huidige tijd. “Als de ontwikkelingen zich doorzetten zal in 2050 een chip de rekenkracht hebben van alle inwoners van deze aardbol,” spreekt hij. De industrie dient hierin mee te gaan door samen te filosoferen over nieuwe mogelijkheden van kozijnen. Op deze manier kunnen nieuwe functies als een body scan of beveiliging worden toegevoegd. 

 

Janjaap Ruijssenaars

Ruijssenaars bekijkt projecten juist vanuit het bestaande. “Door te kijken naar hoe fenomenen op dit moment zijn, kan je jezelf vragen stellen. Deze vragen leiden tot antwoorden en die leiden hopelijk weer tot een ontdekking,” aldus de architect. Om tot innovatieve oplossingen te komen dient de industrie de kracht van de vormvrijheid verder te verkennen. 

 

Reageer op dit artikel