nieuws

Uitreiking Arie Keppler Prijs 2014

Architectuur

Afgelopen donderdag 13 november vond de uitreiking van de zevende editie van de Arie Keppler Prijs plaats. De WZNH reikt de prijs één keer in de twee jaar uit ter bevordering van de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving in Noord-Holland. De Architect was aanwezig in de Lichtfabriek in Haarlem, waar de jury de vijf winnaars van de vier categorieën bekend maakte.

Uitreiking Arie Keppler Prijs 2014
winnaars en jury van de Arie Keppler Prijs 2014. foto Maarten van Haaff

Tekst: Marieke Giele

De WZNH reikt eens in de twee jaar de Arie Keppler Prijs uit aan ontwerpers die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit in Noord-Holland. De prijs is vernoemd naar Arie Keppler (1876-1941), destijds directeur van de Amsterdamse Woningdienst en medeoprichter van de WZNH. Hij streefde er naar de onderste klasse van de samenleving te voorzien van goede woningen, in het belang van zowel deze individuen als de stad als geheel. Deze maatschappelijke ambitie komt ook tijdens de prijsuitreiking naar voren.

Vijf winnaars
In totaal waren er dit jaar 101 inzendingen binnengekomen in vier verschillende categorieën: woningbouw, utiliteitsbouw, ruimtelijke ordening en cultuurhistorisch erfgoed. “Deze inzendingen zijn zeer uiteenlopend; van kleine architectonische pareltjes tot grootstedelijke ingrepen, van nieuwbouw tot restauratie en hergebruik van monumentale én niet-monumentale gebouwen,” aldus de jury. Dit maakt dat het moeilijk was de projecten goed met elkaar te vergelijken. “Maar de echt goede plannen overstijgen wat dat betreft elke categorie.”

Opmerkelijk is dat de jury dit jaar aan vijf winnaars de bronzen erepenning overhandigde. In de categorie ruimtelijke ordening waren er twee ‘gedoodverfde winnaars’: De Ceuvel in Amsterdam en Inverdan in Zaandam. Twee totaal verschillende projecten die moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Dit heeft ertoe geleid dat de jury aan zowel De Ceuvel als Inverdan de Arie Keppler Prijs 2014 uitreikte.

Inverdan in Zaandam door Soeters van Eldonk architecten (Foto: Daria Scagliola)

De Ceuvel in Amsterdam door DELVA Landscape Architects, spacematter en Metabolic (Foto: DELVA Landscape Architects, spacematter en Metabolic)

Ook uit de reacties van de winnaars blijkt daadwerkelijk de diversiteit van de projecten. Steven Delva roemt het feit dat er bij De Ceuvel geen opdrachtgever betrokken was: “We hebben iets bereikt dat zo veel invloed heeft voor de stedebouw in de toekomst.” Daarentegen prijst Sjoerd Soeters juist zijn ongelofelijke team in Zaandam: “Er is weer een Zaanse trots en dat is eigenlijk de belangrijkste prijs.”

Maatschappelijke voorbeelden
Voor Bastiaan Jongerius kon de dag niet meer stuk. In de ochtend opende koningin Máxima nog de CONO Kaasmakerij in Westbeemster en in de middag won hij met datzelfde gebouw de Arie Keppler Prijs in de categorie utiliteitsbouw. De architect zegt daarover het volgende: “Het is niet niks, zo’n groot programma midden in de Beemsterpolder. Maar het is uiteindelijk allemaal goed gekomen. Dat is wat ontwerpkracht doet.”

In de categorie woningbouw merkt de jury op dat er vooral veel villa’s en weinig grote woningbouwprojecten zijn ingezonden. Waarschijnlijk is dit een gevolg van de crisis, maar het is zeker een punt van zorgen. Toch is er in deze categorie een mooi plan met rijtjeswoningen als winnaar uit de bus gekomen: de woningen aan het Bloesemplein van office winhov. Joost Hovenier is blij met de prijs: “Het is een klein plan, maar ik hoop dat het bijdraagt aan de sociale woningbouw.”

Woningen Bloesemplein in Zuidoostbeemster door office winhov (Foto: Stefan Müler)

Tot slot is Landgoed Zonnestraal van Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur de winnaar in de categorie cultuurhistorisch erfgoed. De jury is vooral te spreken over de manier waarop het complex is gerestaureerd: “Met dit restauratieve ‘opruimplan’ is Landgoed Zonnestraal teruggeplaatst in zijn oorspronkelijke landschappelijke situering, en wordt de relatie tussen landschap en sanatoriumcomplex weer duidelijk.”

De achtste editie van de Arie Keppler Prijs vindt plaats in 2016, wanneer de WZNH haar honderjarige bestaan viert. Dit zal dus een extra bijzondere uitreiking worden en de organisatie roept iedereen nu alvast op om ook dan weer veel mooie inzendingen te doen. Maar tot die tijd heeft iedereen nog twee jaar om deze projecten af te ronden.

Reageer op dit artikel